top of page

Почиње обнова седишне зграде САНУ

Српска академија наука и уметности најавила је данас реконструкцију Палате САНУ у Кнез Михаиловој улици, а завршетак радова очекује се 2024. године, на стогодишњицу изградње тог здања.


Како се наводи у саопштењу САНУ, ова обнова биће прва већа интервенција на објекту после 70 година, а израду пројекта води група архитеката у којој су академик Милан Лојаница, професор архитектуре Миодраг Мирковић и архитекта Милан Рашковић.


Лојаница је на данашњој конференцији у САНУ рекао новинарима да ће пројекат реконструкције и унапређења Палате САНУ пратити конзервација и ревитализација свих кључних елемената архитектуре, на уличним фасадама и ентеријеру сходно условима историјске заштите, уз уклањање и враћање аутентичних елемената архитектуре у изворно стање. Истакао је да се Архив САНУ данас налази у неадекватном простору, те је и драгоцена архивска грађа тиме угрожена.


Према његовим речима, најкомплекснији пројектантски захват предвиђен је за дворишни део објекта, у оквиру којег је потпуно нефункционалан атријумски простор.


„Архитектонским решењем на позицији атријума пројектована је мултифункционална, концертна дворана, аудиторијумских капацитета за 333 посетилаца. Даље по етажама нижу се адаптирани и осавремењени радни простори намењени службама Академије, одељењима Академије и институтима, а ту су и низови кабинета академика и друго”, рекао је Лојаница.


На последњој кровној етажи и подкуполном простору, како је Лојаница навео, планирана је нова програмска целина - Уметнички центар САНУ, замишљен као скуп радних просторија, атељеа, депоа, легата уметничких дела и простора намењених уметничким и едукативним програмима.


Академик је истакао да ће се планираном реконструкцијом Палате Српске академије наука и уметности обезбедити значајно техничко, функционално и естетско унапређење, чиме се „стичу услови да то здање постане једно ново, магнетно место сусрета и још интензивнијих дешавања у области културе, науке и уметности у нашој средини, што је у складу са њеном програмском оријентацијом за развој у будућности”.

bottom of page