top of page

Пуцњава због контроле пограничног појаса?

Према експерту ког је интервјуисао дневник "Мађар немзет", сукоб између авганистанских кријумчара људи недалеко од граничне линије је, вероватно, избио због спора око контроле територије у близини српско-мађарске границе.



Врло је вероватно да су авганистански кријумчари људи отворили ватру једни на друге близу српске стране границе са Мађарском, баш као и пре неколико месеци, рекао је Виктор Маршаи, директор Института за истраживање миграција, поводом нове пуцњаве између миграната, у шуми недалеко до Суботице, прошлог петка.


Он сматра да је сукоб између шверцера вероватно изазван спором око територијалне контроле. "Организоване криминалне групе су међу собом професионално поделиле територију, на основу чега организују транспорт до границе. Трвења између кријумчарских група често се завршавају насиљем", додао је он.


Маршаи је подсетио да данас није тешко набавити оружје на Западном Балкану, јер "постоји много оружја заосталог из рата, које циркулише у региону". Он је додао да су организоване криминалне групе имале и имају оружје, тако да нема ничег изненађујућег у њиховој појави.


„Видимо много илегалних миграната које врбују локалне организоване криминалне групе. Они знају да комуницирају са мигрантима боље од локалног становништва, знају њихове обичаје, њихов језик“, објаснио је он.

bottom of page