top of page

Радио и телевизија добијају

Србија ће, по свој прилици, добити музеј посвећен чувању, обради, архивирању и представљању аудио-визуелних записа насталих у оквиру програма Радио Београда и Телевизије Србије. Реч је о идеји која је покренута први пут 1988. године, али све до сада није наилазила на разумевање и подршку националне радио-дифузне установе и ресорних министарстава.



Покретачи ове иницијативе су Станко Црнобрња, Мира Оташевић, Бојана Андрић и Александар Тодоровић. Више претходних министара културе није ову иницијативу сматрало целисходном, а у међувремену је неповратно изгубљен или пропао велики број аудио и видео записа и техничких средстава.


Овог пролећа идеју су обновили Бојана Андрић и Станко Црнобрња (остали првобитни предлагачи нису више међу живима) и упутили је актуелном министру културе и информисања, Маји Гојковић, која је брзо реаговала. Гојковићева је затражила мишљење управе и органа РТС-a, и одговор из Таковске 10 је брзо уследио.


На последњој седници Управног одбора РТС-a, после аргументације коју су изнели Бранислав Кланшчек, Миливоје Павловић и Зоран Пановић, овај орган закључио је да постоје оправдани друштвени, медијски, културолошки, па и економски разлози за оснивање музејске установе посвећене очувању аудио-визуелне баштине. Такав закључак упућен је Министарству културе и информисања, као и руководству РТС-a.


У наредном периоду разговараће се о модалитетима оснивања новог музеја, али је сасвим извесно да ће таква установа бити утемељена. У архивима РТС-a данас се чува око 20.000 сати телевизијског програма, а у Радио Београду више од 25.000 архивских јединица. У много случајева то су уникатни и изузетно вредни документи о рађању и трајању српске радио-дифузије, али и о успону друштвеног и културног живота у Србији током последњих стотину година. За две године обележиће се читав век од премијерног оглашавања Радио Београда (1924), а 23. августа 1958. почео је да се емитује експериментални програм ТВ Београд.


Без обзира на видове организовања будуће музејске установе, о којима ће се ускоро детаљније разговарати, неспорно је да ће фундуси Јавне медијске установе РТС-а бити у њеним темељима.

bottom of page