top of page

Расте интересовање за војну службу

Мађарске одбрамбене снаге примиле су око 4.000 нових војника 2023. године, саопштио је министар одбране Криштоф Салај-Бобровницки. „Напори уложени током године и изузетан успех националне кампање регрутовања показују да интересовање за војну каријеру остаје снажно и расте“, рекао је он.



Национална кампања регрутовања покренута почетком године, током које су се мађарске одбрамбене снаге појавиле на бројним платформама, допрла је до широког спектра будућих војника путем онлајн и офлајн медија, као и кроз школске презентације, преноси портал Хонведелем.


Током године, веб страница која пружа информације кандидатима посећена је више од 500.000 пута, служба за регрутацију примила је више од 42.000 позива, а број посета канцеларијама за запошљавање војника значајно је повећан, рекао је министар.


Салај-Бобровницки је напоменуо да је један од најважнијих периода прошле године био онај од почетка августа до средине септембра, када се око 1.500 нових војника придружило мађарским одбрамбеним снагама. О успеху кампање „Човек за гвожђе” говори и чињеница да је само 11. и 12. септебра примљено више од 500 регрута, углавном у 30. оклопну пешадијску бригаду батаљона МХ Кинижи Пал, као и на Добровољно служење војног рока и курсеве основне обуке организоване у другим гарнизонима, истакао је он.


У број од 4.000 људи урачунати су резервисти, војници по уговору и они који почињу подофицирску и официрску обуку. Успеси регрутовања укључују и чињеницу да је ове године више од 200 младих људи започело студије на војним смеровима Факултета војних наука и за обуку официра Националног универзитета за јавну управу, рекао је министар одбране.


Од 37.650 војника, број официра је ограничен на 6.600, док број подофицира не може бити већи од 10.200. Максималан број чланова посаде је 13.200, навео је он. Уједно је додао да се регрутација наставља и да је друга фаза усмерена на потенцијалне оператере самоходних топова ПзХ 2000, који су део обновљене артиљерије.


Према његовим речима, за те задатке већ се пријавило 149. кандидата. Он је напоменуо да сви који буду одабрани за ове послове могу очекивати бруто почетну плату од 737.000 форинти (1.930 евра).


bottom of page