top of page

Сећање на жртве „Олује”

Дан сећања на све страдале и прогнане у оружаној акцији „Олуја”, током које је више од 1.700 Срба убијено, а 250.000 протерано из Хрватске, обележен је у Новом Саду, уз присуство државног врха Србије и бројих грађана. Парастос за жртве тог злочина служио је патријарх СПЦ Порфирије.


Обележавању годишњице „Олује” присустввовали су председник Србије Александар Вучић, председник Скупштине Владимир Орлић, премијерка Ана Брнабић, министри, посланици, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница РС Жељка Цвијановић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и бројни грађани, уједињени у намери да сачувају сећање на жртве тог злочина.

Акција „Олуја” је почела 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског већа одбране на подручју тадашње Републике Српске Крајине, односно Баније, Кордуна, Лике и северне Далмације, упркос томе што се та област налазила под заштитом Уједињених нација. Више од 250.000 Срба из Хрватске, су у колонама аутомобила, камиона, трактора... стигле у Србију, из свог завичаја. Акција је, званично, трајала четири дана и завршила се падом Српске Крајине и успостављањем контроле Хрватске над том територијом.

Међународну кривични трибунал за бившу Југославију је „Олују” у првостепеној пресуди хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу окарактерисао као удружени злочиначки подухват са циљем трајног и присилног протеривања највећег дела Срба са простота бивше РКС у Хрватској.

Међутим у другостепеној пресуди су те тврдње одбачене и генерали су ослобођени. Српско тужилаштво за ратне злочине је недавно подигло прву оптужницу за ратне злочине почињене током Олује, против четири официра хрватске војске због сумње да су наредили акцију у којој су страдали цивили у избегличкој колини. За 25 године од „Олује”, хрватско правосуђе подигло је три оптужнице за ратне злочине над крајишким Србима и то против укупно седморице припадника хрватских војних и полицијских јединица.

Суђења су резултирала са две осуђујуће пресуде, од чега је једна правоснажна. Србија је до сада стамбено збринула 25.048 породица средствима из буџета Србије и средствима донатора, од којих је највећи Европска унија кроз Регионални стамбени програм. Председник Србије Александар Вучић поручио је поводом обележавања годишњице акције „Олуја” да политика Србије јесте и остаће мир, готово по сваку цену: „Наша политика јесте и остаће мир, мир и мир, готово по сваку цену”, написао је председник Вучић на Инстаграму, преноси Танјуг.


Он је рекао на обележавању годишњице и да су два разлога због којих су се окупили да би обележили погром и тежак злочин, највеће етничко чишћење после Другог светског рата на европском тлу. "Први је туга због убијене деце, жена, стараца због 250.000 прогнаних. Други је да бисмо упркос свима сведочили, да би се та сведочења чула и да би се, онако како је то тражио Визел, од свих који слушају начинили своје сведоке. То је, да поново цитирам великог нобеловца, једини лек за равнодушност, то је такође наша обавеза оптерећена кривицом због свих година ћутања, срамотног и намерног заборављања сопствених жртава", поручио је Вучић. "Рећи да је то време завршено и да више нема ћутања и да злочина више неће бити, јесте најсветије обавеза од које нећемо одустати, али то није лако испунити", истакао је Вучић, преноси РТС. "Само смо Срби, разлике између нас нема, ни између Сање из Двора на Уни, нити било ког Србина из Херцег Новог, Србина из Требиња, Бањалуке, Пирота, Суботице, Новог Сада, Београда. То што живимо у различитим државама не значи да припадамо различитим народима", додао је и рекао да Србија никада неће заборавити патњу крајишког човека, Србина, који је протеран, који је изгубио своју земљу, своју кућу своју децу и своје родитеље.

bottom of page