top of page

Сијарто: ЕУ да промени миграциону политику

Европска унија треба да води радикално различиту политику у области миграција у Африци, како би спречила настанак озбиљнијих криза, рекао је мађарски министар спољних послова у Бриселу.



Министарство је цитирало Петера Сијарта, који је на конференцији за новинаре након неформалног састанка Савета ЕУ за спољне послове рекао да је осигурање безбедности континента почиње „у Африци, која се несумњиво суочава са веома озбиљним изазовима”. Ако Брисел задржи садашњу миграциону политику, проблеми афричког континента ће утицати на Европу, која би „тешко била у стању да се носи са њима“, рекао је он.


Популација Африке порасла је за 590 милиона у последњих 20 година и процењује се да ће порасти за додатних 750 милиона у наредних 20 година, што је само по себи више од укупне популације Европе, рекао је Сијарто. „Питање је да ли афричка популација која расте у значајној мери, за много милиона људи, остаје у Африци или је кренула ка Европи. Одговор зависи од тога да ли ће Африка бити безбедно место у погледу физичких и економских карактеристика. Потребне су радикално различите европске миграцијске и афричка политика, мора се створити безбедност на континенту уз помоћ економског развоја и мора се пружити помоћ у борби против све веће претње терора“, рекао је Сијарто.


Мађарска је преузела свој удео у спречавању даљих таласа миграната, да крену ка Европи, додао је он. „Током пет година, обезбедили смо око 100 милијарди форинти (260 милиона евра) развојних ресурса афричким земљама како бисмо им помогли да модернизују своје системе управљања водом и осигурали да људи имају чисту и здраву воду за пиће и способни су да развијају здравствене услуге, образовање и јавну управу“, рекао је он.


Поред тога, влада је обезбедила око 6,5 милијарди форинти за подршку хришћанским заједницама да остану у својим домовима и понудила 1.460 младих Африканаца годишње стипендије за студирање на мађарским универзитетим. Тероризам посебно погађа Сахел, па влада због тога ради заједно са земљама региона спремним на сарадњу како би се смањила претња терора, а самим тим и притисак миграција, додао је он.


Мађарска подржава истрагу о наводној умешаности неких запослених у агенцији УН који су помагали Палестинцима у Хамасовим терористичким нападима на Израел прошлог октобра, рекао је министар. Сијарто је рекао да се развила "жесна дебата" око питања да ли финансирање Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (УНРВА) треба суспендовати.


„Мислим да наш заједнички циљ мора бити да спречимо хуманитарну катастрофу. А наш заједнички циљ мора да буде и да спречимо да невини људи страдају, и да обезбедимо да храна, вода и санитет стигну до цивилног становништва. Међутим, апсолутно је неприхватљиво, заправо неподношљиво да запослени у организацији УН учествују у било којој акцији или операцији терористичке организације у било ком облику“, додао је он.


Сијарто је рекао да, с обзиром на тежину тврдње, истрага мора бити покренута „уместо да се скаче на комесара ЕУ због покретања истраге”.


bottom of page