top of page

Сијарто и Кулеба ускоро на преговорима

Шеф мађарске дипломатије каже да влада велики притисак да се задовоље очекивања која стоје иза најновијег пакета ЕУ санкција Русији и најављује да ће и о томе бити речи на предстојећем састанку са украјинском страном.



Петер Сијарто каже да је главни покретач најновијег пакета санкција Европске уније против Русије притисак да се очекивања испуне. Одговарајући на питања новинара на конференцији за новинаре након састанка Савета за спољне послове у Бриселу, он је рекао да неколико држава чланица „желе да их други виде као да нешто раде“.


Он је потврдио да ће се 29. јануара у Ужгороду (Унгвар) састати са својим украјинским колегом Дмитром Кулебом и шефом кабинета украјинског председника Андријем Јермаком, када ће покушати да покрију сва тешка питања у вези са њиховим билатералним односима. Један од таквих аспеката, рекао је он, јесте и стално одбијање Мађарске да подржи нови пакет од 500 милиона евра из Европског мировног фонда за испоруке оружја Украјини.


„Овде смо рекли да бисмо били вољни да размислимо о подршци овом виду помоћи ако добијемо гаранције да Украјина више неће дискриминисати мађарске компаније и да им не праве проблеме бесмисленим додавањем на листу међународних спонзора рата. Видећемо да ли можемо да напредујемо по овом питању 29. јануара", закључио је Сијарто.

bottom of page