top of page

Сијарто: Не требају нам такви у Европи

Мађарска влада неће одустати од националних интереса и потребе се све решава

здравим разумом, поготово зато што се "та два појма поклапају", рекао је министар спољних послова и трговине Петер Сијарто на конгресу владајућег Фидеса.



У протекле четири године догодила су се два велика преокрета у свету, која су донела кризе, сукобе и ратове, али и резултирала тиме да је већи део европске политичке елите практично изгубио здрав разум, рекао је Сијарто и додао да су неки добили „ратну психозу и мисле да ће испорука оружја створити мир“.


„Други схватају као личну увреду ако мушкарац узме жену за руку у јавности, а трећи су увређени што не постоји знак добродошлице на сваких 50 метара на зеленој граници. Европска елита такође покушава да свима натера те луде идеје. Неки користе за то телефонске позиве, злобне погледе, армију невладиних организација или медијске нападе. Али Мађарска се не може бацити на колена, чак ни ако они уложе десетине милиона у опозицију“, рекао је он.


Према његовим речима, Мађарска као сусед Украјине, јасно види да је посредовање у миру једини начин да се спасу животи људи, а околности за мировне преговоре се „из дана у дан погоршавају“.


„Они који доносе оружје у наше суседство продужавају рат. Што је рат дужи, то је више жртава и већа разарања. Као миленијумска хришћанска земља, Мађарска такође зна да се нације заснивају на породицама, а да се породица састоји од оца, мајке и деце. И не могу да задрже толико милијарди евра на које имамо право, само зато што не дозвољавамо невладиним организацијама да уђу у школе и објасне дечацима да могу да носе одећу за девојчице иако су дечаци“, рекао је он.


Што се тиче миграције, Сијарто је рекао да су мађарске власти прошле године осујетиле 275.000 покушаја илегалног уласка у земљу. „Знамо да потенцијални терористи обучени у војсци, који пуцају на наше граничне патроле, јуришају на граничну ограду и игноришу наша правила, неће донети напредак Европи. Такви људи нам не требају у Европи, посебно не у Мађарској и никада им нећемо дозволити да уђу у земљу, без обзира на прихваћене квоте. Залагањем за мир, за наше породице, заштиту наше деце и наше земље, одбацујемо и притисак либералног мејнстрима. Мађарска ће морати да буде спремна за интензивирање напада, а влади ће бити потребна снага коју представља Фидес, најјача партијска породица у Европи“, рекао је он.

bottom of page