top of page

Сијарто: Нећемо плаћати цену рата

Влада, каже шеф мађарске дипломатије, не сме да дозволи да Мађари буду приморани да плате цену рата. Односи са Русијом морају да се одржавају и у садашњој ситуацији, делом због тога што је близина Русије реалност у централној Европи, али и зато што би пресецање комуникационих канала само ометало могућност проналажења дипломатског решења, рекао је он.



Само мир може понудити решење за све аспекте трагичне ситуације која је настала као последица рата у Украјини, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто на скупу који је организовао Универзитет "Матија Корвин" (МЦЦ) у Естергому. Он је у говору који је емитован на Фејсбуку истакао да је рат имао дубок утицај на маневарски простор, унутрашњу и спољну политику сваке земље, укључујући и Мађарску.


"Мађарска осуђује војну агресију и стоји на страни жртава, такође подржавајући територијални интегритет Украјине", додао је он. Истовремено, Сијарто је рекао да мађарска влада има највећу одговорност за мађарски народ и да мора свим средствима да спречи да се земља укључи у рат.


Влада, како је рекао, не сме да дозволи да Мађари буду приморани да плате цену рата, додао је он. Односи са Русијом морају да се одржавају и у садашњој ситуацији, делом због тога што је близина Русије реалност у централној Европи, али и зато што би пресецање комуникационих канала само ометало могућност проналажења дипломатског решења, рекао је он. Дугорочно, само руско-амерички споразум може гарантовати крај рата, додао је он.


Сијарто је рекао да снабдевање енергијом није идеолошко-филозофска ствар, већ чврста физичка реалност: "Годишња потражња за природним гасом у Европи је 170 милијарди кубних метара, а у оквиру тога потражња Мађарске је 8,5 милијарди кубних метара годишње. Прибављање ове количине је немогуће без ангажовања руских извора енергије", додао је.


Истиче да његов одговор опозиционим новинарима који га оптужују за пријатељство са Русијом гласи: „Шта ћемо да користимо за грејање зими ако не купујем гас од Руса“? Додао је да су мађарски капацитети за складиштење гаса попуњени 30 одсто, што је боље од европског просека, али да Влада мора да купи додатних 732 милиона кубних метара гаса. Сијарто је обећао да Мађарска неће имати проблема са снабдевањем природним гасом током зиме.


"Мађарска добија 89 одсто уговорених количина гаса захваљујући томе што три четвртине стиже из Србије, а само једна четвртина из Аустрије. Из јужног правца Мађарска ће добити сваки молекул гаса", додао је он.


Сијарто је осудио политику санкција Европске уније, рекавши да је нанела више штете европским земљама него Русији. Он је поновио да уместо санкција ЕУ треба да се фокусира на мир и поздравио недавне разговоре између америчких и руских министара спољних послова. Критиковао је планове за заједничку спољну политику ЕУ и промену правила да уместо једногласности треба да буде довољна већинска подршка.


Коментаришући одбијање Мађарске да подржи увођење глобалног минималног пореза, он је рекао да би његовим увођењем „Европа убила сопствену континенталну економију и одузела предност Мађарској у конкуренцији“. Додао је да је пореска политика у националној надлежности и да „не смемо дозволити да се то наруши".


Коментаришући ситуацију у Закарпатју, он је рекао да је питање прошлих украјинских одлука које су имале негативан утицај на етничку мађарску заједницу и које је Мађарска осудила, стављено на чекање током рата. Мађарска мора да настави да подржава Закарпатје и Украјину у целини, додао је.


Он је напоменуо да је из Украјине до сада стигло 860.000 избеглица у највећој хуманитарној акција у историји Мађарске и похвалио добре односе са гувернером Закарпатја Виктором Микитом.


Коментаришући мађарско-америчке односе, он је рекао да су они увек били квалитативно другачији када су САД имале републиканског председника: "Односи су били најбољи током председавања Доналда Трампа", рекао је он и додао да ће победа републиканске већине која се очекује на америчким међуизборима у новембру, донети нову еру у билатералним односима.


Сијарто је изразио незадовољство због изјава будућег америчког амбасадора Дејвида Пресмана на саслушању пред Сенатом, о томе како је демократија у Мађарској "у опадању".

bottom of page