top of page

Скандали креатора мађарске културе

„Да је до мене, вероватно бих збрисао 80 одсто мађарске књижевности, па бих рекао да, нажалост то није добро“, рекао је један од водећих владиних културних посленика, комесар Министарства културе и директор Књижевног музеја "Петефи", Силард Деметер. Ова изјава изазива оштре критике на његов рачун, али и у правцу културне политике владе.


"Телексов" интервју са Деметером објављен је након његових коментара уочи прве јавне пројекције контроверзног филма о лидеру опозиције Ференцу Ђурчању. Деметер је тада рекао да "висока очекивања квалитета у савременој мађарској култури обично резултирају разочарањем". Затим је у недавном интервјуу једном независном порталу, овај политичар, који је и сам писац, изјавио: „Да је до мене, вероватно бих збрисао 80% мађарске књижевности, па бих рекао да то, нажалост није добро".


"На пример, мој проблем са писцем Лајошем Партијем Нађом није оно што он пише у опозиционим медијима, већ то што је последњих година објављивао глупости као белетристичка дела, које не одговарају његовом таленту и књижевној величини”, рекао је Деметер, у осврту на стваралаштво познатог мађарског писца.


„Мрзим позориште као такво, не волим да идем у позориште. Када морам да идем, то је као да посетим зубара, најежим се. Што се филма тиче, можете рећи да је неки филм мађарски тек након што га чујете, што ми ужасно смета", рекао је Деметер, који је један од главних креатора мађарске културне политике, укључујући и финансијску сферу.


Деметер је познат у јавности и по томе што је пре годину дана написао у једном чланку да је Европа „гасна комора Џорџа Шороша": "Отровни гас тече из капсуле мултикултуралног отвореног друштва, што је смртоносно за европски начин живота", истакао је он.


Поред тога, упоредио је дебату у ЕУ о владавини права са ситуацијом око Холокауста, а Мађаре и Пољаке са милионима Јевреја убијених током Другог светског рата, рекавши: "Ми смо нови Јевреји!", док је Шороша упоредио са Адолфом Хитлером.


Док је део јавности, укључујући и више од 20.000 потписника петиције, тражио његов одлазак, он је одбио да се повуче са својих функција, а влада је истовремено подржала његову одлуку. Деметер се такође редовно погрдно изражава о уметницима који, по његовом мишљењу, критикују Фидесову владу.

bottom of page