top of page

Случај Пегаз истражиће комисија ЕП-а

Европски парламент оснива посебну истражну комисију поводом наводних злоупотреба Пегаза, шпијунског софтвера, за који се сумња да га је мађарска влада користила против новинара, опозиционих политичара, адвоката и политичких противника, преноси HVG.hu.


Посланик у ЕП-у из Холандије, Јероен Ленаерс, најавио је да ће Европски парламент покренути специјалну истрагу о случају Пегаз. Тачније, рекао је да ће такав комитет разматрати наводну злоупотребу шпијунског софтвера од стране држава чланица Европске уније. Одлуку о томе је ЕП јуче доно, а истрага ће, како се наводи, пре свега бити усмерена на Мађарску.


Злоупотреба Пегаза од стране мађарске владе била је предмет критика, након цурења информација о овом систему, од јула прошле године. Међутим, HVG пише да ЕУ нема на располагању санкције, ни мере које би могала да искористи за одвраћање појединих влада да користе овај софтвер.


Саболч Пањи, истраживачки новинар порала Директ36, за ког се тврди да је био праћен, разговарао је овом проблему са члановима Међународнг истраживачког комитета ЕП, крајем јануара. Он је тада рекао да је Пегаз коришћен у десет европских земаља и да је надзор спроведен над више од 200 новинара.


Посланица партије Моментум у Европском парламенту, Ана Донат, на Фејсбуку је затражила да се на саслушању о овом скандалу појави и мађарски премијер Виктор Орбан: "Морамо да обезбедимо заштиту за жртве овог случаја и да проширимо заштиту на оне истраживачке новинаре, студенте, адвокате и опозиционе политичаре који су шпијунирани или би могли бити праћени без икаквог разумног разлога", каже она.


Мађарски државни истражни органи до сада нису пронашли доказе за било какву незакониту употребу шпијунског софтвера, упркос учесталим тврдњама које говоре другачије. У свом извештају, Национална управа за заштиту података и слободу информација (НАИХ) наводи да сви истражени случајеви испуњавају законске критеријуме за надзор. Занимљиво је донедавни заменик министра правде Пал Волнер, који је смењен због оптужби за корупцију, био једина особа надлежна да потписује налоге за праћење и прислушкивање појединих личности.


bottom of page