top of page

"Српски менаџери за маркетинг вина да учине више ради пласмана у Мађарску"

Пал Рокушфалви, комесар Владе Мађарске за промоцију вина, рекао је у разговору за „Политику” да је све више српских туриста заинтересовано за његову земљу. "Позивам их да посете Мађарску, Будимпешту, околину Балатона, да посете винограде, пробају квалитетна вина и открију вредности наше гастрономије", поручује је он.



Под покровитељством влада Србије, Северне Македоније и Албаније, у Београду се одржава Други међународни сајам вина Винска визија „Отвореног Балкана”, са преко 600 излагача из 28 земаља, што представља највећи догађај овог типа у југоисточној Европи. Поред земаља чланица иницијативе „Отворени Балкан”, чија су вина била у фокусу сајма, међу излагачима су се први пут нашли и представници Мађарске. Пал Рокушфалви, комесар Владе Мађарске за промоцију вина, истиче да присуство ове земље у Београду показује колика је посвећеност промоцији мађарских вина у региону. „Као владин комесар, одговоран сам за национални маркетинг и задатак ми је да ојачам позицију мађарског вина и да направим стратегију за постизање тог циља. У последњих годину и по дана спровели смо много истраживања, припремили план и почели са имплементацијом кроз кампање и међународне изложбе. Наш циљ је да будемо присутни у региону, у нашем непосредном окружењу и због тога смо дошли овде”, истиче Рокушфалви.

Могу ли српска вина да пронађу место на мађарском тржишту?

- Сигуран сам да могу, али мислим да није на мени да судим, већ је то ствар српских менаџера за маркетинг вина. Требало би да они идентификују важна циљна тржишта и тачке пробоја.

Како видите будућност мађарске винске индустрије у Србији и њену улогу у међународном контексту? - Имамо заиста фантастична вина и винограде повезане с туристичким атракцијама. Тако да је наш задатак да то „само” прикажемо овде у Србији и на светском тржишту.

С обзиром на то да истраживање рађено у вашој земљи из 2015. показује да се у Мађарској лечи 500.000 људи од алкохолизма, како планирате да радите на одговорном промовисању конзумације вина? - Вино се не посматра као обичан алкохолни производ, већ као жива култура, блиско повезана с многим другим областима, као што су уметност, туризам и гастрономија. Верујемо у одговорну и културну конзумацију вина и ту идеју промовишемо у нашим кампањама, уједно подижући свест о принципу „умереност у вину”.

Пошто сте такође укључени у област туризма, да ли сте задовољни обимом туристичке размене са Србијом? - Мислим да није потребно посебно наглашавати зашто је ваша прелепа земља привлачна страним туристима. Врло блиско сарађујем са Мађарском туристичком агенцијом, јер постоји велики потенцијал у винском туризму. Трудимо се да привучемо како наше, тако и стране туристе у руралну Мађарску. Добра вест је да су српски туристи све више заинтересовани за нашу земљу, охрабрујем их да посете Мађарску, Будимпешту, околину Балатона, да посете винограде, пробају квалитетна мађарска вина и открију вредности наше гастрономије.


bottom of page