top of page

Трговинска размена већа за скоро 40 одсто

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто данас је, након разговора са шефом српске дипломатије Николом Селаковићем, још једном указао на значај железничког повезивања две земље, додајући да ће мађарска деоница на брзој прузи Будимпешта - Београд бити завршена до 2025. године, а деоница Сегедин - Суботица до краја 2022. године.


Сијарто је, у заједничком обраћању на конференцији за новинаре, рекао да је Мађарска предузела напор да њихова економија буде међу првим покренута у ЕУ након пандемије, а како су оријентисани према међународној трговини, сарадња са спољнотрговинским партнерима и суседима је од кључног значаја.


Он је изразио задовољство због интензивирања економске сарадње са Србијом, наводећи да је трговинска размена између Србије и Мађарске ове године порасла за 39 одсто, и да све више расте вредност мађарских инвестиција у Србији. Сијарто је констатовао да су односи Мађарске и Србије пријатељски, од чега профитирају обе нације.


Осврунуо се на споразум о колокацији, на основу којег су дипломатски представници Мађарске већ почели да раде у Амбасади Србије у Замбији, док ће од следеће године бити присутни у ДР Конго, а да ће српске дипломате радити из амбасада Мађарске на Малти и у Чилеу.


„Све ово служи интересима обе земље и јасно показује поверење између две државе, имајући у виду да се заједничко дипломатско представништво може стварати само са земљама у које имамо поверења, те и ово доприноси међународним успесима две земље“, рекао је Сијарто.


Такође, истакао је значај сарадње две земље на сузбијању илегалних миграција, и додао да мађарски полицајци учествују у заштити јужних граница Србије.


„Док смо дали до знања да не желимо да примимо илегалне мигранте и преузимамо кораке против оних који насилно желе да пређу границу, за то време обезбеђујемо све више олакшица свима који поштујући правила желе да пређу границе. За њих ћемо идуће године отворити нови гранични прелаз код места Кибекхаза“, рекао је Сијарто.


Никола Селаковић је истакао да је данашњи сусрет са његовим мађарским колегом Сијартом шести за непуних годину дана и да би требало и чешће да се виђају јер је то добро за односе две државе. Овом приликом је подсетио на низ инфраструктурних пројеката у области железнице и енергетике који су покренути у протеклом периоду између Србије и Мађарске, наведено је на сајту Амбасаде Србије у Будимпешти.


„Са једне стране разговарали смо и разговараћемо о продубљивању економске сарадње. Очекујемо да ове године први пут ниво трговинске размене пређе две милијарде евра. Мађарска је за нас, када је реч о чланицама ЕУ, трећи партнер после Немачке и Италије, али са тенденцијом сталног раста“, констатовао је Селаковић.


За Србију је, према његовим речима, важну што је наш извоз у Мађарску у првих девет месеци ове године порастао за 41 одсто. Селаковић је додао да је у сталном порасту број мађарских компанија које послују у Србији, и да то показује колико су две привреде повезане и колико добри политички односи доприносе интензивирању економске сарадње.


Kако је истакао, на састанку је било речи и о подршци коју Мађарска пружа Србији на европском путу: „Још једном драгом пријатељу захваљујем на чврстој и несумњивој подршци коју Мађарска, али и он лично и премијер Орбан, пружа европском путу Србије. Чињеница да Мађарска свугде промовише Србију као кључну земљу западног Балкана, по питању политичке стабилности, економског развоја и утицаја на мир и стабилност у читавом региону, јесте нешто што је за нас од изузетне важности“, нагласио је, поред осталог, Селаковић.

bottom of page