top of page

Хидвеги: ЕП иде ка екстремизму

Балаж Хидвеги, посланик владајућег Фидеса у Европском парламенту, рекао је за Радио Кошут да се то тело кренуло „ка екстремизму, кршећи најосновнија демократска правила и нападајући не само Мађарску већ и Европску комисију због преговора са Мађарском о одређеним питањима“.



Хидвеги је истакао да је штетно за европску сарадњу то што ЕП "одбија да прихвати да је став Мађарске другачији од њиховог о горућим питањима као што су рат или помоћ Украјини, или моралне теме попут ЛГБТ пропаганде и заштите деце“. Он каже да треба толерисати различите ставове и додаје да је недопустива претња Мађарској одузимањем гласачких права у ЕУ. Процедуру за такву меру могла да покрене једна трећина Европске комисије или држава чланица, док би Европски савет требало да донесе једногласну одлуку.


„Нема реалне шансе за то“, рекао је Хидвеги и упутио критику ЕП-у због његових „дебата које карактеришу клевета, неосноване, екстремистичке примедбе и потпуно одбацивање различитих ставова. Он сматра да "ти феномени јасно показују како функционише Сорошева мрежа”.


„Та мрежа се инфилтрирала у европске институције преко разних организација и активиста и све агресивније наступа против различитих мишљења. Стигматизоваће сваког ко има другачије ставове од њихових. У међувремену људи у западној Европи се не питају о кључним друштвеним и политичким питањима. Гласачи су приморани да се суоче са мерама за промену друштва, у вези са ЛГБТ темама или ратом“, каже мађарски посланик и додаје да "ово што се дешава у Бриселу не одражава мишљење већине".


Брисел је "постао затворен, идеолошки оријентисан и агресиван, па се против тога морамо борити“, сматра Хидвеги.

bottom of page