top of page

Шеф Орбановог кабинета куповао испите?

Извештај о истрази која се води против посланика Фидеса и бившег државног секретара у Министарству правде Пала Волнера због корупције, показује да је једна од кључних личности кривичног поступка користила своје везе да помогне неколицини студената права да положе испите. Међу таквим студентима су рођак Пала Волнера и шеф премијеровог кабинета, министар Антал Роган, пише портал 444.hu.


Антал Роган

Информативни портал 444.hu прибавио је извештај о истрази на више од 1.700 страница, у вези са Палом Волнером, који је под истрагом због наводног примања мита и других кривичних дела. Документи укључују транскрипте телефонских разговора између Волнера и кључне личности овог случаја, Ђерђа Шадла, председника Коморе мађарских извршитеља (МБВК).


Документи које је портал добио сугеришу да су многи контактирали Ђерђа Шадла, како би им помогао да положе испите потребне за стицање дипломе на Правном факултету. Према транскриптима телефонских разговора, он је удовољио тим захтевима: помагао је судским извршитељима, њиховим рођацима, па чак и Палу Волнеру.


Телефонски разговори од прошле године показују да је Ђерђ Шадл користио своје контакте да помогне једном од рођака Пала Волнера, бившем студенту права на Католичком универзитету "Пазмањ Петер", како би положио један од завршних испита.


У троминутном разговору, Волнер је рекао Шадлу који ће наставник држати испит, после чега је овај рекао да ће одмах телефонирати, а затим је позвао свог пријатеља који предаје на Правном факултету. У другом телефонском разговору, Ђерђ Шадл је уверио Пала Волнера да ће „све бити у реду“. Политичар Фидеса му је више пута захвалио на помоћи.


Портал 444 спомиње и шефа Кабинета премијера, Антала Рогана, који има статус министра, истакавши да је о и његовом испиту Ђерђ Шадл разговарао телефоном. Тужилаштво, у образложењу кривичног поступка против Ђерђа Шадла и његових саучесника, наводи да студент „није био на испиту“, а према информацијама прикупљеним током истраге, Шадл је чак попунио и послао факултету његову испитну пријаву, преко интернета.


Оптужбе за корупцију против Пала Волнера доспеле су на насловне стране почетком децембра. Према Тужилаштву, Волнер је у више наврата примао по пет милиона форинти од Ђерђа Шадла, председника Мађарске коморе извршитеља, који је ухапшен почетком новембра. Укупно је, како је тада речено, Волнеру исплаћено 83 милиона форинти, ради именовања одређених особа за судске извршитеље, а све уз подршку Шадла.


Универзитет у Печују, где предаје и Ђерђ Шадл, покренуо је истрагу због сумње да је прекршио професионалну етику и прописе о испитима, саопштила је информативна служба те институције. Према подацима добијеним након прислушкивања, у аферу су укључени и један асистент са Универзитета у Печују и шеф Деканата. У међувремену је универзитет суспендовао и асистента у настави који је помогао шефу премијеровог кабинета, Анталу Рогану, да положи испите без присуства на њима.

bottom of page