top of page

Још увек без наговештаја ратификације

Мађарски парламент ове недеље неће гласати о захтеву Шведске за придруживање НАТО-у. То практично значи да се ово питање неће наћи на столу до следећег месеца.



Према речима шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта, то што је турски председник Ердоган поднео парламенту нацрт закона којим се одобрава кандидатура Шведске за чланство у НАТО-у, не утиче на ситуацију у Мађарској, када је реч о ратификацији приступања те земље алијанси. Сијарто је о овој теми разговарао са својим турским колегом Хаканом Фиданом, који му је потврдио да је турском парламенту поднет предлог закона којим се одобрава чланство Шведске у НАТО-у.


„Ово ништа не мења са наше стране. Мађарски парламент је парламент суверене земље, тако да ће он донети суверену одлуку о овом питању. А сада, када је то питање предато парламенту и у Турској, турски парламент је практично у фази у којој се већ месецима налази и мађарски парламент, пошто је мађарска влада већ поднела парламенту нацрт резолуције потребан за ратификацију", додао је он.


Потпредседница опозиционе странке Демократске коалиције Агнеш Вадаи, у уторак је на Фејсбуку критиковала колеге посланике због одлагања гласања, оптужујући владајућу коалицију да игнорише "безбедност домовине".


Мађарска и Турска иначе су једине чланице војног савеза предвођеног САД које још нису одобриле кандидатуру Стокхолма за чланство. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписао је раније ове недеље протокол о приступању, пославши га на ратификацију парламенту. Ако се протокол изгласа, коначна одлука би пала на Будимпешту.


Мађарски посланици су први пут покренули гласање о чланству Шведске прошле године, али је та мера више пута одуговлачена због противљења владајуће странке "Фидес". У среду је заменик мађарског премијера Виктора Орбана Жолт Шемјен рекао да влада жело "нормалне, добре односе са Шведском", али је сугерисао да неки од услова Будимпеште нису испуњени.


- Ако постигнемо добре односе, неће бити препрека за њено приступање - додао је он, иако није прецизирао шта то значи.


Медији су раније известили да је Столтенберг, појачавајући притиске на Мађарску да ратификује чланство Шведске, дао чак и рок до кад би све требало да буде завршено. Он је пре око недељу дана послао писмо свим државама чланицама, у коме каже да би Шведска требало да постане чланица најкасније до састанка министара спољних послова НАТО-а, који је заказан за 28. и 29. новембар, рекао је портпарол шведске владе.


И Шведска и Финска су поднеле захтев за улазак у НАТО у мају 2022. године, напуштајући деценије неутралности, након што је Русија започела своју војну операцију у Украјини. Финска је раније ове године добила одобрење Турске након сличних правних и политичких уступака као што су тражени од Шведске и званично се придружила НАТО-у у априлу. Мађарска је у међувремену ратификовала понуду Финске у марту, али је одложила шведски захтев.


Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је прошлог месеца да његова земља не жури да ратификује кандидатуру Шведске за улазак у НАТО, наговештавајући додатна одлагања за пријем нове чланице војне алијансе. Шеф парламентарне групе Орбанове партије Фидес Мате Kочиш, каже да види мало шансе да се то догоди до краја ове године.


bottom of page