top of page

Oдобрена изградња нуклеарних реактора

Мађарска је издала дозволу која ће омогућити изградњу два нова нуклеарна реактора руске државне компаније Росатом. Дозвола отвара пут проширењу нуклеарне електране са четири реактора у јужном граду Пакшу на шест реактора.



Очекује се да ће пројекат коштати око 12,4 милијарде долара и да ће више него удвостручити капацитет фабрике.


"Ово је велики корак, важна прекретница", поручио је министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто на Фејсбуку 26. августа након што је национални регулатор објавио дозволу. "Сада можемо да пређемо са фазе планирања на изградњу. То ћете видети на локацији у Паксу у наредним недељама", додао је тада.


Русија ће финансирати већи део пројекта, кредитом од 10 милијарди долара, а Мађарска ће платити преосталих 2,4 милијарде долара. Објекат у Пакшу, јединој мађарској нуклеарној електрани, изграђен је 1980-их година, по совјетској технологији.


Сијарто је рекао да би нови реактори могли да буду пуштени у рад до 2030. године и да ће заштитити Мађарску од "дивљих промена цена енергије".


Европска унија, која доживљава рекордне цене електричне енергије и природног гаса, недавно је увела план који подстиче чланице блока да се одвикну од руских енергената. Мађарској, која се у великој мери ослања на руски увоз природног гаса, одобрено је изузеће које јој омогућава да задржи виши ниво увоза.


Росатом није био на мети западних казнених санкција против Русије, упркос позивима украјинских активиста и невладиних организација да се стави на црну листу нуклеарног гиганта. У мају је чланица ЕУ, Финска, отказала планирани пројекат нуклеарне електране која би користила руску технологију, због инвазије на Украјину.


Чешка енергетска компанија ЧЕЗ расписала је у марту тендер за нову нуклеарну електрану у Чешкој у којем Росатом и China General Nuclear нису смели да учествују. У јуну се ЧЕЗ пребацио са коришћења руског нуклеарног горива за своју нуклеарну електрану Темелин, у корист француских и америчких компанија.

bottom of page