top of page

Oпозиција о будућој економској политици

Странке уједињене опозиције представиле су на округлом столу, у организацији Института "Цивитас", своје идеје о увођењу евра, порезима, инфлацији, отварању радних места и управљању буџетом.


Посланик Парбеседа Тамаш Мелар, рекао је да су планови опозиције да уведе заједничку европску валуту „веома реални“, али је додао да ће за реализацију тог циља бити потребно најмање пет година.


Мађарска, по њему, тренутно не може да испуни критеријуме из Мастрихта за увођење евра, али се од кандидата очекује да "представе веродостојан програм, који садржи и распоред", рекао је он.


Мелар је истакао да се садашња политика девалвације мађарске валуте не може одржати и предложио да се курс форинте задржи у веома уском опсегу.


Посланик Демократске коалиције Ласло Варју, рекао је да „није било политичке воље за придруживање зони евра у последњих десет година, упркос постојању могућности за то.


Антал Чарди из ЛМП-а позвао је на степеновање пореза на доходак физичких лица, како би се заменио тзв. систем са једном заградом, додајући да минималне зараде треба да буду ослобођене пореза.


Учесници округлог стола су се такође сложили да треба променити систем ПДВ-а и оценили да у Европи није без преседана пракса ко којој се може имати више ПДВ разреда.


Данијел З. Карпат из Јобика, рекао је да Мађарска има највећу стопу ПДВ-а у Европи на производе за децу.


Золтан Вајда, који представља Социјалистичку партију (МСП) и Покрет свих Мађара, нагласио је да је политика централне банке неодговорна и критиковао куповину државних хартија од вредности за њене фондације. Он је истакао да је континуирано повећање основне стопе централне банке неефикасно и да није успело да ојача националну валуту.


Мартон Иљеш из партије Моментум, рекао је да је недостатак радне снаге у земљи резултат све већег исељавања, посебно у секторима здравства, грађевинарства и пољопривреде. Он је критиковао владу што је „трошила превелика средства на привлачење у Мађарску компанија које нуде сличне врсте послова, уместо да улаже напоре да створи квалитетнија радна места".


bottom of page