top of page

Бајден незадовољан Меркеловом због Мађарске?

Џо Бајден је први пут званично ушао у сукоб са немачком канцеларком Ангелом Меркел као председник Сједињених Америчких Држава. То се догодило у оквиру виртуелне конференције о безбедности, на којој је најупечатљивији тренутак био је када се Бајден осврнуо на излагање Меркелове о "лошем управљању одређеним проблемима Европске уније", примећују поједини медији.


„Џо Бајден, председник Сједињених Држава, објаснио је први пут као председник, на онлајн безбедносној конференцији у Минхену, да жели да ревитализује савез демократија које поштују закон, против глобалног успона ауторитарних политичких снага. Није поменуо две државе чланице ЕУ, које постају све више нелибералне, Пољску и Мађарску, јер је уљудан човек. Да је то учинио, морао би да постави питање одговорности немачке канцеларке Ангеле Меркел за чињеницу да су руководства ових двеју земаља окренуло леђа владавини закона и демократији“, пише Фајненшел тајмс (ФТ).


"Према Бајдену, Европска унија је достигла прекретницу. Он није споменуо имена, али било је јасно да мисли и на Мађарску", примећује мађарски портал Напи.


Бајден је, према ФТ-у, јасно дао до знања како сматра да је Меркелова више пута стављала економске интересе Немачке изнад основних вредности западног света. Она се углавном сложила са Бајденовим ставом, али је споменула велике разлике између перспективе САД-а и ЕУ.


"Меркелова је мислила на чињеницу да су земље ЕУ много више зависне од руске и кинеске економије. На пример, Немцима је посебно важна дугорочна сарадња руског и немачког гасовода", пише ФТ и додаје да ће "премијер Виктор Орбан имати ноћне море због председника Бајдена".


Подсећа се да Немци имају озбиљне интересе везане за Мађарску, углавном због производње аутомобила, коју не желе да изгубе. Стога политички интереси често бледе у односу на интересе економије. "Бајден ће то вероватно доживети током свог председавања, а Запад ће наставити да ради са Кином и Русијом, баш као што ће либерална и нелиберална демократија наћи заједнички изнтерес у успешном функцинисању економије", закључује ФТ.


bottom of page