top of page

Бенко: Војно јачање главни приоритет

Updated: Feb 24, 2022

Министар одбране Тибор Бенко истакао је наставак програма војног јачања Мађарске као главни приоритет његовог министарства, напоменувши да војска сада има више од 11.000 резервиста. Он је напоменуо да је циљ да до 2028. године мађарска војска има 20.000 резервиста-добровољаца.


Бенко је приликом обиласка војних јединица у Сентандреји истакао ва-жност пружања војне помоћи поли-цајцима који су стационирани на границама земље. Мађарске трупе доприносе напорима у заштити гра-ница земље од 2015. године, рекао је министар, додајући да је јасно да је миграциони притисак у порасту.


Повлачење НАТО-а из Авганистана није помогло да се поправи мигрантска ситуација на границама Мађарске, рекао је министар и констатовао да повлачење трупа "није припремљено ни извршено онако како је требало да буде”.


Бенко је захвалио војницима на напорима приликом евакуације из Авганистана, њиховој улози у заштити мађарских граница и помоћи у мерама против пандемије. Министар је похвалио регрутовање војних резервиста, напомињући да сада има више од 11.000 резервиста. Он је напоменуо да је циљ да војска до 2028. године има 20.000 резервиста-добровољаца.


Рекао је да ће Мађарска повећати потрошњу за одбрану на два процента БДП-а, до 2024. године. Додао је да ће, иако је Мађарска чланица НАТО-а и мора испунити очекивања алијансе, национални војни капацитети остати главни приоритет. Он је позвао на развој националне војске која би могла да се гарантује мир и безбедност Мађарској.

bottom of page