top of page

Беч и Будимпешта деле став о миграцијама

Mађарски министар за послове Европске уније Јанош Бока, разговарао је у Бечу о проширењу ЕУ и ситуацији на Блиском истоку, са Каролином Едтстадлер, аустријском савезном министарком за ЕУ и устав.



Конкурентност ЕУ биће централна тачка мађарског председавања у другој половини 2024. године, рекао је Бока на конференцији за новинаре после разговора. Из тога ће произаћи сви остали приоритети, а Мађарска види Аустрију као свог поузданог партнера у остварењу тог циља, рекао је он.


Што се тиче проширења блока, став Мађарске је увек био недвосмислен, рекао је он. „Да је ЕУ искористила своју сналажљивост да унапреди процес проширења, а не да га омета, земље Западног Балкана би одавно постале чланице. По питању приступања Украјине, треба знати да земље чланице морају да воде „отворену и искрену“ стратешку дебату пре него што донесу одлуку, рекао је он.


Бока је рекао да ће дебата морати да одлучи да ли ће „преговори о приступању са земљом која је у рату са суседном нуклеарном силом“ ојачати или ослабити ЕУ. Државе чланице ће такође морати да одреде циљ преговора „да ли желимо да ширимо мир или да увеземо рат у ЕУ“. Европско решење за илегалну миграцију такође треба да буде засновано на консензусу и да „ми, а не кријумчари људи, треба да одлучимо коме желимо да дозволимо улазак у земљу“. Миграциони пакт ЕУ није дао резултате, рекао је он.


Мађарски министар каже да су државе чланице почеле да траже могућности ван пакта. "Споразум између Аустрије, Мађарске и Румуније већ је дао резултате. На Блиском истоку, Мађарска има интерес да ослободи таоце, укључујући и мађарске грађане, и да спречи ескалацију и омогући Израелу да ефикасно спроводи самоодбрану“, рекао је он.


Што се тиче мађарског председавања, Бока је рекао да ће влада настојати да сарађује са свим државама чланицама као "поштен и непристрасан посредник".


Његова саговорница Едтстадлер је рекла да су разговори били "отворени и искрени". Она је истакла да је Аустрија трећи највећи трговински партнер Мађарске и један од њених највећих инвеститора. Око 1.400 аустријских компанија запошљава око 1.400 људи у земљи, рекла је она.


Док Аустрија и Мађарска имају различите ставове о низу питања, „ЕУ је демократија и размена мишљења су важне. Мађарска и Аустрија су на истој страни по питању илегалних миграција", додала је она.

bottom of page