top of page

Бивши амбасадор осуђен условно због 19.000 снимака дечје порнографије

Донедавни мађарски амбасадор у Перуу Габор Калета осуђен је на условну казну затвора због дечје порнографије, одлучио је Окружни суд у Будиму.

Габор Калета, бивши мађарски амбасадор у Перуу и високи функционер Министарства спољних послова, осуђен је у Окружном суду у Будиму на две и по године затвора и нешто више од пола милиона форинти (око 2.000 евра) због дечје порнографе.

Како се наводи у саопштењу суда, суђење у овом случају није одржано суђење, већ је Окружни суд пресуду донео имајући у виду докуменатацију о овом случају. Пресуда није коначна, јер и тужилаштво и одбрана могу тражити да се суђење одржи. Градско тужилаштво је крајем прошле године подигло оптужницу против бившег дипломате, а портал ИНДЕКС, објавио је да је Келета из Перуа у Мађарску стигао у највећој тајности, пошто су власти Перуа обавестиле владу у Будимпешти да је мађарски амбасадор члан међународне мреже која се бавила дечјом порнографијом. На молбу Мађарске, поступак против њега није покренут у Перуу, већ у Мађарској, а Келета је у међувремену ухапшен и смењен са положаја амбасадора.

Према ранијим информацијама суда у Будимпешти, код Габора Калете пронађено је 19.000 порнографских фотографија малолетника, а разматрање овог случаја и одлучивање суда, почело је у марту ове године.

bottom of page