top of page

Бока: ЕУ мења став према миграцији

Постоји видљива промена у приступу Европске уније миграцијама и у много чему се приближавају ономе на шта Мађарска указује већ деценију, рекао је министар за европске послове Јанош Бока у подкасту „Смела истина о Мађарској“, који води Золтан Ковач, државни секретар за међународне комуникације.



Јанош Бока је рекао да је фокус тренутно више на заштити спољних граница, тј. на спољној димензији борбе против илегалних миграција и решавању њихових основних узрока. „Видим веома важну политичку дебату и можда политичку борбу у блиској будућности. Мислим да у овом тренутку многи не схватају да, ако Европска унија или државе чланице не одлучују о томе ко може да уђе на територију Европске уније, онда ми немамо миграциону политику“, нагласио је министар.


Он је то додао да је бескорисно имати социјалну, политику интеграције и многе друге политике, ако немамо миграциону политику, јер она полази од основног принципа да смо ми ти који одлучујемо ко може да уђе на нашу територију. Према његовом мишљењу, "ако миграциону политику дефинишемо на моралним основама и из моралне перспективе, многе ствари ће изгледати збуњујуће". На пример, у том случају лако је помешати азил са миграционом политиком, политику рада са миграционом или заштиту граница са прихватањем тражилаца азила.


Бока каже да је једно од могућих решења оно о коме мађарска влада већ дуже време говори: у случају да Европска унија као заједница не може да реши ова питања, нека га државе чланице саме решавају, уколико то могу ефикасније да постигну. Друго решење би могло бити да европске институције и државе чланице више слушају предлоге и искуства оних чланица које већ неко време штите спољне границе Европске уније и имају јасно искуство, каже министар.


Одговарајући на питање о томе да Брисел повезује придруживање Украјине и подршку тој земљи и пружање финансијске помоћи за ревизију вишегодишњег финансијског оквира, он је рекао да је то противно духу ЕУ споразума. „Видимо да је од почетка рата у Украјини проширење постало геополитички пројекат, а не процес заснован на заслугама, у којем морају бити испуњени објективни критеријуми. Тиме се шаље порука свим земљама кандидатима да не треба да се фокусирају на испуњавање услова за приступање, већ на изношење политичких аргумената и добијање политичке подршке унутар или ван Европске уније", сматра Бока.


На питање да ли би Мађарска на крају могла да постигне споразум са Комисијом и добије средства ЕУ, он је рекао: „Мислим да морају да дођу до те тачке, јер имају огромну одговорност за будућност европског пројекта. Ова одговорност понекад укључује доношење политичких одлука и преузимање политичке одговорности за пројекте, чак и ако то није популарно, на пример, у мејнстрим западним медијима".


Одговарајући на питање о предстојећем председавању ЕУ, он је истакао да нико озбиљно не верује да се председавање Мађарске у другој половини 2024. може спречити. "Оно што видим у случају појединих институција и медија јесте да је та замисао политичке ПР кампање против Мађарске, која нема никакве везе са нашом способношћу да управљамо овим председништвом", рекао је министар.

bottom of page