top of page

Бока: Потребна дебата о политици ЕУ према Украјини

Државе чланице Европске уније треба да имају стратешку дебату о заједничкој политици у вези са Украјином, написао је мађарски министар за питања ЕУ Јанош Бока на својој Фејсбук страници. Он је своје ставове о предстојећем ЕУ председавању Мађарске и будућности сарадње В4 изнео у интервјуу пољском дневнику Rzeczpospolita.



Бока је у интервјуу истакао да Украјина има више обрадивих површина од укупне површине Италије и да је просечна украјинска фарма већа од 1.000 хектара, док је просек у ЕУ 2,5 хектара. „Због тога је настала неравнотежа када су украјински производи преплавили централноевропска тржишта“, додао је он.


Ова земља би била највећи корисник заједничке пољопривредне политике и прималац кохезионих фондова, рекао је министар, питајући се да ли европско тржиште може да иде укорак са интеграцијом Украјине.


Бока је у интервјуу навео и приоритете предстојећег мађарског председавања: "Приоритети су европска конкурентност, демографски изазови у ЕУ и будућност кохезионе политике, као и миграције, европска безбедносна и одбрамбена политика и проширење ЕУ".


Он је јасно ставио до знања да је једини институционални актер са политичким резервама у погледу мађарског председавања Саветом Европски парламент. Савет ЕУ, чије је унутрашње питање председавање тим телом, не дели ове резерве, рекао је он.


"Проблеми са Европском комисијом настају само ако она превазилази надлежности садржане у уговорима. када делује као политички комитет. Тада, међутим, Комисија такође мора да прихвати да ће ући у политичку конфронтацију са оним државама чланицама које не деле њену политичку агенду", додао је он.

bottom of page