top of page

Брисел би да "надјача" вето из Мађарске

Портал Политико је известио да је Европска комисија започела преговоре са државама чланицама ЕУ како би надјачала мађарски вето на увођење минималног глобалног пореза од 15 одсто.



Неименовани званичници из министарстава финансија четири државе чланице потврдили су вест политичком порталу Политико, додајући да Комисија жели да обезбеди неопходну подршку до састанка Савета за економска и финансијска питања 4. октобра. Мађарски вето би био поништен такозваном процедуром појачане сарадње Комисије. Према процедури, најмање девет држава чланица ЕУ има право да успостави појачану интеграцију или сарадњу у одређеној области унутар ЕУ, ако се утврди да циљеве такве сарадње не може остварити ЕУ као целина у разумном року.


Поступак је коришћен неколико пута у ЕУ, на пример кроз закон који се примењује на развод брака и оснивање Европског јавног тужилаштва. Сада би се користио јер би обично усвајање закона о минималном опорезивању захтевало једногласну подршку држава чланица.


Увођење глобалног минималног пореза од 15% покренуле су САД. Мађарска се томе противила у суштини од самог почетка, а ни Пољска не подржава ту идеју. У међувремену, САД су недавно објавиле свој антиинфлациони пакет, који није укључивао глобални минимални порез. Штавише средњорочни избори у новембру су пред вратима, а у зависности од исхода, демократски председник Џо Бајден би могао у потпуности да одустане од пореза.


Немачка влада је такође недавно заузела чврст став у корист минималног пореза, најављујући да се спрема да га уведе једнострано. Неки аналитичари кажу да би ово могло да пошаље политичку поруку министрима финансија ЕУ, посебно Мађарске, који се неформално састају у Прагу крајем недеље.


Немачки државни секретар Свен Гиголд написао је недавно на Твитеру да би глобални минимални порез требало да се уведе широм ЕУ, али да би за то било потребно једногласно одобрење држава чланица. Рекао је да Немачка више не може да стоји по страни и гледа како милијарде евра које јој дугује завршавају у пореским рајевима због вета Виктора Орбана.

bottom of page