top of page

Будимпешта и Варшава туже Брисел

Мађарска и Пољска поднеле су тужбу у вези са механизмом у буџету Европске уније, који повезује финансирање ЕУ са владавином закона, саопштио је Европски суд.

Пакет буџета за економски опоравак европских привреда после епидемије короне, одобрен у децембру, садржи клаузулу која повезује финансирање са поштовањем владавине закона, са могућношћу кажњавања држава чланица које злоупотребљавају новац ЕУ. Сходно томе, Европска комисија може да препоручи тужбу против државе чланице. Након тога, Европски савет у року од три месеца одлучује о даљим корацима, у зависности од тога да ли је заиста реч о злоупотребама основних вредности ЕУ у вези са управљањем фондовима ЕУ. У међувремену, крајњим корисницима средстава омогућава се приступ новцу на који имају право.


Мађарска министарка правде Јудит Варга изјавила је данас да механизам условљавања озбиљно нарушава правну сигурност: „Као што смо обећали прошле године, оспоравамо правило о условљености пред Судом Европске уније, заједно са Пољском“, рекла је она.

bottom of page