top of page

Будимпешта не прихвата пореску реформу

Мађарски министар финансија Михаљ Варга пренео је својим колегама из Европске уније да његова земља не може да подржи реформу корпоративног опорезивања у овој фази, чиме се практично спречава споразум на нивоу европског блока.



Очекивало се да ће споразум бити постигнут након што је Пољска одустала од противљења за увођење минималног пореза на добит предузећа од 15 одсто за велике мултинационалне компаније, али се у последњем тренутку као препрека појавила Мађарска спречивши договор који захтева подршку свих 27 држава ЕУ.


"Мађарска не може да подржи усвајање глобалне директиве о минималном порезу у овој фази", рекао је Варга министрима финансија у делу седнице отвореном за јавност и додао да "посао није завршен" и да сматра да се мора наставити с напорима да се пронађе решење.


Француски министар финансија Бруно Ле Мер, који је порески споразум поставио као један од кључних циљева током шестомесечног француског председавања ЕУ које се завршава за две недеље, није крио разочарање, али је позвао министре да наставе са радом како би се у каснијој фази постигао договор.


Пољска министарка финансија Магдалена Рзецковска формално је одустала од свог противљења споразуму. Циљ преговора у ЕУ је да се глобална реформа корпоративног опорезивања, о којој су прошлог октобра договор постигле скоро 140 земље, преточи у закон на нивоу Уније.


Ле Мер је раније данас изјавио да су сва техничка питања одавно решена, што по оцени Ројтерса, имплицира да је застој узрокован политичким стварима.


Пољска и Мађарска су биле у сукобу са Европском комисијом, која им је обуставила исплату средстава из фонда за опоравак после пандемије због питања везаних за њихов став о владавини права и другим европским вредностима.


Kомисија је почетком јуна одобрила исплату новца Пољској, док су средства из фонда ЕУ за опоравак Мађарске још увек замрзнута.

bottom of page