top of page

Будимпешта осуђује "нове лажи" Брисела

Функционери и посланици владајуће странке у Мађарској жестоко критикују најновији извештај Комитета Европског парламента за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ), у коме се констатује даље назадовање Мађарске у многим областима које Брисел представља као ЕУ вредности.



Посланици владајућег Фидеса и демохришћана одбацили су на јучерашњем заседању парламента као „лаж“ нацрт извештаја Комитета Европског парламента за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ) којим се критикује Мађарска.


Више од деценије, европска левица није успела да прихвати да је демохришћанска влада која заступа националне вредности увек бирана „изнова и изнова“, рекао је посланик Фидеса Балаж Хидвеги на конференцији за новинаре у Бриселу. Извештај француске левичарке у Европском парламенту Гвендолин Делбос Корфилд, додао је "бројним лажима представљеним у извештајима известилаца Руија Тавареса и Јудит Саргентини".


У нацрту извештаја ЛИБЕ о стању владавине права у Мађарској, усвојеном у среду са 47 гласова за, 10 против и 2 уздржана, каже се да је "Мађарска у великом ризику од кршења европских вредности на намеран и систематски начин“, што је Хидвеги назвао „ужасним“. Истим изразом је оквалификовао и "то што је у време када се Европа суочила са економском кризом због рата у Украјини у комбинацији са растућим ценама енергије и хране, све што је европска левица могла да уради јесте да покрене још један напад на Мађарску“.


"Њихов циљ је да спрече Мађарску да постигне споразум са Бриселом о приступу фондовима ЕУ за опоравак на које има право", рекао је он и уједно критиковао ЕУ посланицу ДК Клару Добрев и Ану Донат из Моментума због „помагања у тим напорима". Хидвеги је рекао да је извештај, поред „већ познатих оптужби и лажи, пун апсурда, од којих је један да је Мађарска усвојила драконске законе против новинара”. Он је додао да у Мађарској „свако може да пише и каже шта хоће“.


Хидвеги је рекао да је извештај "снажно напао мађарски закон о заштити деце" и позвао земљу да прими илегалне мигранте и прихвати квоте за њихово распоређивање. Захвалио је десничарском посланику у Европском парламенту, у телу ЛИБЕ, који се „заложио за Мађарску и мађарски народ“ када се расправљало о нацрту извештаја.


Нацрт идентификује недостатке у уставном и изборном систему Мађарске, независности њеног правосуђа, правима судија, а и корупција је означена као проблем. Такође изражена је забринутост у погледу приватности и заштите података, слободе изражавања, укључујући и разноликост масовних медија, академске слободе и слободе вероисповести. Даља питања која се постављају односе се на права сексуалних и других мањина, укључујући права Рома и Јевреја, као и санкционисање говора мржње.


У извештају ЛИБЕ се такође наводи да постоји забринутост око права миграната, тражилаца азила и избеглица у Мађарској. Комитет је позвао Европску комисију да искористи сва средства која јој стоје на располагању да заштити европске вредности и позвао је да ускрати одобрење мађарског плана, на основу којег би земља користила средства ЕУ за опоравак, све док Мађарска у потпуности не испоштује све релевантне препоруке европских тела и судова. У документу се наводи да "начин на који Мађарска исплаћује средства ЕУ може допринети злоупотреби тог новца". Нацрт извештаја биће представљен ЕП-у од 12. до 15. септембра у Стразбуру.

bottom of page