top of page

Будимпешта подсећа на право вета у ЕУ

После јучерашњих вербалних сукоба мађарског и холандског премијера на самиту ЕУ, председник Мађарског парламента Ласло Кевер у писму свом холандском колеги подсећа да би "премијери могли да уложе вето на било који евентуални договор на Самиту ЕУ", дајући на тај начин до знања да је Парламент у Будимпешти овластио Орбана и за такав исход.



Мађарски парламент је спреман на дијалог са Холандским парламентом, с циљем да се обезбеди успешан исход актуелног самита Европске уније, написао је Ласло Кевер, председник Народне скупштине мађарске, у писму свом холандском колеги.


Осврћући се на преговоре о буџету Европске уније и пакету за спасавање привреде од последица епидемије корона вируса, Кевер је написао да су мађарски и холандски парламенти својим владама дали јасне преговарачке задатке.


"Сходно томе, премијери би могли да уложе вето на било који евентуални договор на Самиту ЕУ", упозорио је Кевер. Он је подсетио да ускоро предстоји посета Мађарској коју су већ планирали холандски парламентарци и да ће то бити „одлична прилика за дијалог“ два парламента.


„Верујем да у овој тешкој ситуацији можемо помоћи да се пронађе начин да Европа буде снажија него сада“, написао је Кевер, указујући на важност актуелног самита за будућност ЕУ.


Он је истакао да ни Холандија ни Мађарска нису међу земљама које су највише погођене економском кризом, али да ће на њима бити обавеза да покажу солидарност са државама чланицама ЕУ којима је помоћ потребна.


bottom of page