top of page

Будимпешта поздравља победу Мелонијеве

Највиши функционери мађарске владајуће странке Фидес веома су задовољни успехом који је на изборима у Италији постигла крајња десница. Виктор Орбан је, у честитки Ђорђи Мелони, написао да је успех њене партије Браћа Италије "победа вредности које чине саму основу наше сарадње и пријатељства“.



Према прелиминарним резултатима, коалиција десног центра добила је 44,11 одсто гласова, од чега је ФдИ добио 26,22 одсто, леви центар 26,13 одсто, Покрет пет звездица (М5С) 15,39 одсто, Акција и Италија Alive (ИВ) заједно 7,78 одсто.


Поређења Ђорђе Мелони са мађарским премијером Виктором Орбаном и критике његове политике биле су свакодневна тема у италијанској штампи током кампање, а левичарски и либерални политичари оптужују Мелонијеву да води политику сличну Орбановој. Централна тема у тамошњим медијима била је и недавна измена закона о абортусу у Мађарској.


Виктор Орбан и његова странка Фидес развили су чврсту сарадњу са италијанским странкама Лига и ФДИ. Мађарски премијер је имао неколико састанака са Мелонијевом и председником Лиге Матеом Салвинијем, а овај је чак формирао савез против илегалне миграције током Салвинијевог мандата као министра унутрашњих послова. Орбан је, такође, не тако давно одржао говор на великом скупу ФДИ у Риму.


Односи између треће странке десног центра, Форце Италије и Фидеса су традиционално добри, а до прошле године су били чланови исте партијске породице, Европске народне партије. Међутим, током кампање, лидер Форце Италије и бивши премијер Силвио Берлускони није навео мађарског премијера као пожељан модел који треба следити, за разлику од његових савезника Салвинија и Мелонијеве.


Од парламентарних избора одржаних у недељу, мађарски и италијански партнери разменили су више порука и писама, рекао је за новинску агенцију МТИ Берталан Хаваши, премијеров шеф за штампу. Виктор Орбан је писао Ђорђи Мелони да је успех партије Браћа Италије победа вредности које „чине саму основу наше сарадње и пријатељства“.


Према Хавашију, премијер се осврнуо и на рат у Украјини: по његовом мишљењу, у тако изазовном периоду, предвидива партнерства посебно добијају на значају. "Радујем се нашој будућој сарадњи у интересу очувања мира наших земаља и Европе, поновног покретања европске економије и ублажавања енергетске кризе", написао је Виктор Орбан Мелонијевој.


Балаж Орбан, политички директор у кабинету премијера, честитао је на Твитеру победницима из све три странке које чине коалицију десног центра. "Десничари су победили у Италији!“, написао је лидер посланичке групе Фидеса Мате Кочиш на Фејсбуку. Директор за комуникације Фидеса Иштван Холик честитао је савезу Ђорђе Мелони на Фејсбуку, истичући да су избори били од „кључног значаја“. Према речима посланика Фидеса Балажа Хидвегија, италијански бирачи су „послали јасну поруку да желе да очувају традиционалну породицу и европску хришћанску културу“. „Честитамо и срећно нашим италијанским пријатељима у управљању земљом! Наши циљеви су заједнички: мир и подршка породицама, заштита наших граница“, написао је на Фејсбуку потпредседник Фидеса Силард Немет.

bottom of page