top of page

В4: Корона ће променити прилике у Европи

Вишеградска сарадња успешна је и у тешким временима, каже министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, уз напомену да ће пандемија корона вируса "у потпуности променити глобалну економску и политичку карту, у правцу за који Европска унија треба да се припреми".



Сарадња Чешке, Мађарске, Пољске и Словачке показала се успешном чак и у тренутном тешком периоду, закључили су представници земаља чланица Вишеградске групе током видео конференције и најавили појачавање заједничких напора у борби против корона вируса


Тренутна ситуација је показала практичне предности В4 сарадње, јер су све четири чланице помагале једна другој у прихватању њихових грађана из иностранства, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто на конференцији за штампу, на мрежи на Фејсбук, након видео конференције министара спољних послова земаља В4. Посебно је похвалио то што пољски лекари, који се враћају из Италије, деле своја искуства са лекарима у остале три државе В4.


Источно партнерство такође се нашло на дневном реду састанка, рекао је Сијарто, додајући да ће пандемија "у потпуности променити глобалну економску и политичку карту, у правцу за који Европска унија треба да се припреми".


„Пошто ће ЕУ имати потребу за савезницима, пријатељима и партнерима, очигледно је да је за њу корисно да развије ближе везе са својим источним суседима“, рекао је мађарски министар, који се са својим колегама из В4 договорио да у оквиру Међународног фонда Вишеграда оснује специјални фонд од 250.000 евра, намењен источним земљама: Јерменији, Азербејџану, Белорусији, Грузији, Молдавији и Украјини.


Министри су се такође сложили да су потребни конкретнији кораци како би се подстакао програм Источног партнерства, који је у последње време стагнирао, рекао је Сијарто и истакао да у актуелној ситуацији, земље В4 предњаче по броју болничких лежајева у Европи.


Сијарто је рекао да је предложио укидање санкција ЕУ против Белорусије, појачавање сарадње на релацији НАТО-Грузија, потписивање новог стратешког споразума са Азербејџаном и обезбеђивање Молдавији 70 милиона евра, које је ЕУ најпре одобрила, али потом одбила, уз изговор који је био „неправедан", истакао је мађарски министар.

bottom of page