top of page

Варга не искључује нове услове Брисела

Јудит Варга, мађарска министарка правде, каже да се не може да искључи могућност да Европска унија постави нове захтеве за исплату средстава из својих фондова и напомиње да у Европи често види "злонамерност према Мађарској".



У интервјуу Индексу, Јудит Варга се дотакла Организације за европску безбедност и сарадњу, чији су известиоци посетили Мађарску пре и током априлских избора, а потом критиковали владу. Према речима министарке, "увек су сви забринути за Мађарску, али је она у оваквим сусретима са известиоцима увек искрена".


"Мађарска, као и свака друга демократија, има своје изборне процедуре. Могу да погледају у било који наш ормарић, на било које наше бирачко место. Априлски избори на којима је Фидес поново победио са две трећине, обављени су по правилима".


Варга је навела да је процес владавине права област од које су "они одлучили да направе проблем". Додала је да, када се погледају друге земље чланице ЕУ, "не наилазимо свуда да системе који беспрекорно функционишу".


"Док у неким земљама судије могу бити чланови странке, у Мађарској то није дозвољено, а овде ни извршна власт не може да се меша у именовање судија", рекла је о додала да десетине стручњака раде на томе да Мађарска испуни захтеве Брисела и да тај процес од свих захтева много напора.


Министарка је истакла да је Европски савет у децембру позвао Комисију да преиспита процес против Мађарске. "Будимпешта је до тада већ испунила низ обавеза, док је Брисел увео нове, а не искључује се могућност ни додатних захтева. Иако постоје средства која су обустављена, тиме она неће бити изгубљена ако Мађарска испуни своје обавезе. Швеђани су већ наговестили да би радо преузели то питање под својим председавањем ЕУ, како би поново проценили испуњење обавеза", рекла је Варга.


Поводом оптужби Европског парламента на рачун Мађарске, везаних за корупцију, министарка је рекла да би волела да зна да ли ће ЕП бити процесуиран због скандала "Катаргејт" и да ли ће бити успостављен орган за интегритет ЕУ. Подсетила је да је у Мађарској прошле године основана Управа за интегритет, како би истражила регуларност јавних набавки и Варга тај систем види као значајну новину.


Према речима министра правде, више од 10 година Мађарска је нападнута на "незаслужен и подли начин, само зато што иде својим путем". Она је рекла да Мађарска добро сарађује са другим земљама, али да је дошао тренутак када није могла ништа друго него да "преузме рукавицу". По њој, постојала је стална либерализација и политички притисак Европске уније, док је мађарска влада само бранила интересе нације.


Интервју се дотакао и контроверзног постера-бомбе, на којем је влада приказала санкције Русији као бомбе, што је резултирало многим примедбама, јер у Украјини падају праве бомбе. Према Варги, присуство таквог плаката не значи да Мађарска не осуђује рат и агресора, већ само истиче "непријатну истину".



bottom of page