top of page

Варга: Сексуално васпитање држаће квалификоване особе

Европска унија не може да диктира како би Мађари требало да образују своју децу, јер уговорима унутар ЕУ и Европском повељом о основним правима то није предвиђено, изјавила је министарка правосуђа Јудит Варга.


Варга је у двојезичном посту на Фејсбуку истакла да је Европска комисија покренула поступак против Мађарске у јулу: „Покушавају да нас казне само зато што не пуштамо ЛГБТ да лобира у мађарским школама и вртићима. Мађарска је послала одговор на званично обавештење, комесару Бретону, у којем је детаљно исказан став мађарске владе о пропустима у поступку и материјалним и професионалним грешкама у званичном обавештењу ЕК", написала је Варга.


Мађарска ће, пише она, штитити своју културу, национални идентитет и породичне вредности: „То право нам гарантују и ЕУ и међународни прописи. Само родитељи могу одлучити о томе како ће одгајати своју децу. Нико их не може присилити да дозволе свом детету да прима информације о сексу без њиховог одобрења или да се суочи са штетним садржајем који није примерен његовом узрасту”.


Часове сексуалног васпитања ће, каже она, држати квалификовано особље, у присуству наставника: „Категорички одбацујемо претпоставку да би сврха закона била искључење или дискриминација. Ради се само о васпитавању мађарске деце и заштити малолетника. Закон се ни на који начин не меша у живот одраслих, ни на који начин не крши права сексуалних мањина”.


Мађарски Устав забрањује дискриминацију и искључивање мањина, а закони строго кажњавају такве поступке, написала је министарка Варга.

bottom of page