top of page

Васко Попа - 100. годишњица рођења (4)

Updated: Dec 19, 2022

Својом првом збирком Kора (1953) Васко Попа је у послератну српску поезију увео трауматизовану личност свог времена кроз чију су се психу преламали апокалиптични историјски судари, националне катастрофе, политички обрти.


Управљајући своје светло на јединку, Попин језик песничких слика је дотад неслућеном сугестивношћу изразио унутарњи, психички профил те јединке и елементе спољашње, опште ситуације који су тај профил формирали. У исти мах, пред нама је човек (у циклусу "Опседнута ведрина") који је напустио границе времена и простора, хумано биће од искони до данас суочено са силама које му као једину могућност опстанка остављају активистички принцип. То нису никакве натприродне силе, већ оне одувек својствене природи људског бића, својствене природи живота уопште.


Попа слика вечним тензијама растрзану личност ("Разговор"), историјским апокалипсама препуштену, на језиву усамљеност предодређену. Али, и човека који се не да заварати, који брани свој положај у свету, који се таквој једној цикличној игри супротставља способношћу да схвати њен претећи смисао, сопственим интегритетом ("Познанство").


Представљајући у циклусу "Далеко у нама" свест бића које покушава да се отме опсесији коју је рат створио у њему, да је замени снагом љубави, Попа спомиње "непозвано, страно присуство". Иако га песник уводи у своју песму нечујно, као "трећу сенку у нашој измишљеној шетњи", оно је за нас опипљива стварност, оно дејствује веома драматично. Ми чујемо језиви звук "безобзирних тестера" које прете идиличним тренуцима, видимо "невидљиву решетку" која се испречила између заљубљених, осећамо да је ваздух којим се они крећу "непроходан".


Песник, очевидно, рачуна са активизацијом комплетног читаочевог сензибилитета, а његов кондензовани језик оживотворава присуство рата семантички, може бити, и посредно, али зато емоционално савршено непосредно. Његове су слике употребљене строго функционално, подвргнуте су песниковој замисли, његовом централном доживљају. (...)


Чланак је део пројекта суфинансираног од стране Фонда за изгбегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове Фонда, који је доделио средства.

bottom of page