top of page

Ћирило и Методије - 1160 година после (4)

Након Растислављевог губитка власти, Методије бива ухапшен, али га папа Јован Осми ослобађа. Међутим, више не ужива подршку папства у вези са својим пројектом богослужења на словенском језику. Део Методијевих ученика који су продати у ропство откупио је византијски цар и послао их као мисионаре у Бугарску.


Без обзира на то он наставља започети рад, али умире 885. године након чега и његови ученици бивају протерани из Моравске. Део Методијевих ученика који су продати у ропство откупио је византијски цар и послао их као мисионаре у Бугарску.


Географски посматрано, најзначајнији домет рада Ћирила и Методија је био на Балканском полуострву, где њихови ученици настављају започети пројекат. Наиме, Kлимента и Наума је бугарски владар Борис Михајло позвао у своју земљу и упутио их да наставе свој рад – Kлимент у Охриду, а Наум у Плиски и Преславу.


Њихов рад бива крунисан крајем 9. и почетком 10. века стварањем ћирилице којој су дали име по свом учитељу Kонстантину. Данас се ћирилицом служи око 250 милиона људи у свету, а писмо се користи на око 60 језика.

 

Kолики је утицај моравскопанонска мисија имала кроз историју сликовито говори чињеница да се у Хрватској чак до XИX века задржала спорадична употреба глагољице, док се црквенословенски језик у литургији глагољашких цркава задржао чак до 1965. У Босни је глагољска писменост била заступљена све до краја средњег века.


Чланак је део пројекта суфинансираног од стране Фонда за изгбегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове Фонда, који је доделио средства.


bottom of page