top of page

Васко Попа - 100. годишњица рођења (8)

Updated: Dec 19, 2022

Да би формулисао владајуће принципе читавог Космоса, суочен са једним од својих најамбициознијих задатака, Васко Попа је морао да одабере медијум који ће му омогућити најопштију раван опсервирања.


Његова трећа књига Споредно небо (1968) тематски је јединствена, компонована као низ циклуса који проистичу један из другог, у њој се о свету говори обликом легенде, језиком и тоном данашњег човека, а симболима који припадају националном, и не само националном искуству. Доводећи нас на праг једног свог новог миљеа, песник нам омогућује врло карактеристичан утисак: приступамо, учиниће нам се, нечему што однекуд већ познајемо.


Тај утисак потиче отуд што нас песник уводи поново у игре, само што су оне сад "на највишем штвоу", у игре које су делови једне јединствене песничке визије. Овом књигом Попа, одиста, са позиције четврте димензије моделира живот који је у основи човекове персоналности и који се непрестано открива у миту, у легенди, па и у ритуалу.


Таква је легенда и Споредно небо у коме откривамо један особени живот са сопственим формама, сопственим правилима, сопственом етиком и сопственом дијалектиком. И, као и код сваког другог живота, са конфликтом водећих сила који је и основ тог кретања, те дијалектике.


Своју легенду о споредном небу, исказану речима које задовољавају све услове вечне трајности и истинитости, звездознанац из почетног циклуса "Зев над зевовима" започиње причом о "Заборавном броју". Неће бити потребан исувише велики напор маште да се у овој алузивној елипси сагледа идеја о дубокој трагичмости акција потеклих од бесмислених концепција.


"Чист и округао" број, који је "сам много сам", не може бити ништа друго до нула — број који је "чист" од сваке вредности, округао обликом, а сам јер уз њега ништа не стоји. Док се та нула бави сама собом, нема нарочитих последица. Последице настају кад се идеја њених бесмислених рачунских радњи почне, попут ланчане реакције, умножавати и простирати. Тад настаје процес који је немогућно зауставити.


Чланак је део пројекта суфинансираног од стране Фонда за изгбегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове Фонда, који је доделио средства.



bottom of page