top of page

Вебер: Орбан нека одлучи на чијој је страни

„Виктор Орбан мора да одлучи на чијој је страни“, поручио је лидер посланичке групе Европске народне партије (ЕПП) одговарајући на питање Еуроњуза. Председник ЕПП-а Доналд Туск такође је раније критиковао мађарску владу због одлуке да не дозволи трансфере оружја Украјини преко своје територије.


„Мађарска влада игра невероватну, дво-струку игру у случају Украјине“, рекао је Манфред Вебер поводом владине забрану транспорта пошиљки оружја ЕУ и НАТО-а кроз Мађарску.


Он каже да је изненађен чињеницом да је Швајцарска толико дуго размишљала о могућим санкцијама Русији: "Коначно су схватили да у таквој ситуацији не могу остати неутрални, јер се мора заузети јасна позиција. Све више политичара у свету то препознаје, па и Орбан нека одлучи где му је место."


На питање да ли су испоруке оружја Украјини опасне, јер Русија може да узврати, он је рекао да УН свакој сувереној држави даје право на самоодбрану, што би могли да остваре и Украјинци: „Зато у потпуности подржавам трансфер оружја. Ово није агресиван корак", објаснио је Манфред Вебер.


Претходно је мађарску владу критиковао и пољски председник Европске народне партије Доналд Туск. Неколико сати након што је мађарски министар спољних послова саопштио да Мађарска неће слати оружје ни војнике у ратну зону, нити ће дозволити слање преко мађарско-украјинске границе, бивши председник Европског савета изразио је огорчење, на Твитеру.


"Господин Орбан и господин Сијарто заслужују нешто више од Путинових медаља. Места у управном одбору Гаспрома била би адекватна награда за њихову лојалност", написао је Туск.


Руско министарство спољних послова раније је саопштило да ће они који испоручују оружје Украјини сносити одговорност ако оно буде употребљено током руске војне кампање у тој земљи. Министарство је додало да кораци које је Европска унија предузела против Русије неће остати без оштрог одговора.

bottom of page