top of page

Већина Мађара жели евро

Према недавном истраживању које је спровео Еуробарометар, више од две трећине становништва оних земаља које још немају валуту ЕУ, подржава увођење евра. За заједничку валуту изјаснило се око 70 одсто Мађара, али је влада изричито против тога.



Истраживање је спроведено крајем априла, а оквиру њега је обављено укупно 7074 телефонских интервјуа. На основу резултата, Румунија (77%) и Мађарска (69%) имају највећи удео оних који су за прелазак на евро. У међувремену, удео мађарских испитаника који се противе јединственој европској валути порастао је са 26% на 28% између 2021. и 2022.


Вреди напоменути да је курс форинте према евру током периода истраживања био између 370 и 380. Од тада је дошло до значајније девалвације форинте, извештава Портфолио. Како преноси мађарски новински портал Блик, најмањи проценат оних који подржавају увођење јединствене европске валуте је у Шведској (45%), Бугарској (44%) и Чешкој (44%).


Што се тиче припремљености, Хрвати (37%) су најспремнији за увођење евра, које ће ступити на снагу у јануару. У међувремену, најмање су у пракси спремне Бугарска и Мађарска (23%). Око 60% испитаника сматра да би увођење евра позитивно утицало на Мађарску. Удео оних који мисле да би то имало негативан утицај такође је повећан за 2% од прошле године (35%).


Ипак, у Мађарској се још не очекује увођење евра. Иако је Ђерђ Матолчи, гувернер Мађарске народне банке, прошле године рекао да Мађарска жели да уведе евро, Орбанова влада, због тзв. економске аутономије, не планира да уведе заједничку валуту у блиској будућности, преноси ХВГ.

bottom of page