top of page

ВИДЕО: Најављена спектакуларна прослава

Влада Мађарске најавила је да ће овог 20. августа, на Дан светог Стефана (Иштвана), приредити до сада најспектакуларнију прославу у част оснивача мађарске државе.


Серију празничних манифестација и овога пута финансира држава, а један од циљева је, како је наведено, да се тиме подржи домаћи туризам и радно ангажује више десетина хиљада људи.


Ове године програми почињу 18, а завршавају се 22. августа. Наравно, 20. август је дан када се, по традицији, одржава највећа прослава, са главном атракцијом - ватрометом, који почиње од 21 час. Он ће бити уприличен између мостова Маргит и Петефи, на дужини од око четири километра. Трајаће 35 минута, а за ефекте ће бити употребљено 40.000 ракета.


Када је реч о осталим програмима, наступиће 149 извођача на 18 локација. За ову прилику, како најављују у Влади, долазе уметници из Велике Британије, Ирске, Француске, Холандије, Италије, Немачке, Аустрије, Бразила, Канаде, Португалије, Хрватске и са Новог Зеланда. Мађарску музику представљаће неки од најпознатијих уметника и најпопуларнијих извођача.


Мађарске одбрамбене снаге такође припремају параду у Будимпешти. Више од 200 припадника оружаних снага положиће заклетву испред Парламента 20. августа, након чега ће уследити ваздушна парада акробатских летилица, за коју се каже да ће имати и неке никада виђене елементе.


Грађани ће тога дана моћи да посете Парламент, а улаз ће на дан празника бити бесплатан. У аули тог здања чува се "света круна", која се сматра најстаријом у Европи. Први краљ Мађарске, Свети Стефан, крунисан је 25. децембра 1000. године.





bottom of page