top of page

Влада без одговора по питању отварања

Све већи број Мађара тражи од владе да им саопшти када могу да очекују укидање ограничења уведених због корона вируса и отварање земље за спољни свет, али се државни званичници не усуђују да на то питање дају конкретнији одговор. У међувремену, стижу предлози за ревитализацију економије, којој су ограничења нанела велику штету.


Будући да се број нових случајева инфекције корона вирусом приметно смањује, све је већи притисак јавности на владу да донесе одлуку о укидању ограничења. Осим тога, набавка и одобрење примене вакцина, грађанима даје наду ће се живот ускоро вратити у нормалу.


Премијер Виктор Орбан рекао је у интервјуу Кошутовом радију да би сви старији од 60 година требало да добију вакцину до 15. марта, те да би, уколико буде одобрена и кинеска вакцина, укупан број вакцинисаних у Мађарској требало да пређе два милиона, до априла месеца. У погледу поновног отварања земље, Орбан није био потпуно јасан. У интервјуу је рекао да ће влада одржати тзв. националне консултације у вези са том темом, и то између средине фебруара и почета марта.


Међутим, нешто касније, истога дана, шеф кабинета премијера Гергељ Гуљаш је рекао да ће се поновно отварање догодити у две фазе и да ће прва почети у марту. Убрзо након ове изјаве, Орбан је најавио да би се могло очекивати поновно отварање, у првом кораку почетком марта, али је поновио да ће прво бити организоване "националне консултације".


У међувремену, министар за људске ресурсе Миклош Кашлер је упозорио Мађаре у објави на Фејсбуку, да ће наредних неколико недеља бити период од кључног значаја и да је потребно стрпљење свих грађана. Њихово стрпљење је, како каже, темељно тестирано током последња три месеца, колико трају ограничења. Кашлер је такође нагласио да није намера владе да одлуку о поновном отварању донесе нагло и неопрезно.


Иако представници владе нису директно противречили једни другима, мађарски медији примећују да у Орбановом кабинету не постоји јасан став и јединствен приступ проблематици укидања ограничења. Тема поновног отварања је значајна за све сегменте друштва, а посебно за предузећа која се боре за опстанак, попут ресторана, кафића и пабова.


Према Ласлу Парагу, председнику Мађарске трговинске и индустријске коморе (МКИК), бескаматни кредити до 27.900 евра, које влада разматра, могли би да помогну десетинама хиљада малих предузећа. Такве зајмове би, како је предложио, требало дати угоститељству и туристичким предузећима, као и другима у услужном сектору, попут таксиста и добављача.

bottom of page