top of page

Влада забранила штрајк контролора летења

Кабинет Виктора Орбана увео је две нове уредбе којима настоји да спречи штрајк особља контроле летења у Мађарској, позивајући се на тренутну ванредну ситуацију. Нова правила објављена су убрзо након што је провладин лист Мађар немзет известио да контролори летења на аеродрому у Будимпешти планирају да ступе у штрајк већ овог уторка.


Чланови Синдиката мађарских контролора летења на будимпештанском Међународном аеродрому "Франц Лист" могли би да ступе у временски неограничени штрајк, известио је почетком недеље лист "Мађар немзет". Његови извори кажу да преговори између државног провајдера за контролу летења HungaroControl и три синдиката компаније, трају већ три године. Иако су постигнути договори са два синдиката, преговори о зарадама са Синдикатом мађарских контролора летења (ЦМЛИС) нису успешно окончани. Због тога су запослени у компанији одлучили да престану са радом већ ових дана.


Према листу, на исход преговора утицала је и чињеница да је авио-компанија претрпела пад промета од 60% од марта 2020. у односу на исти период 2019. године, што је довело до сличног пада прихода и радикалног смањења обима посла контролора летења, и до 30%. Овог јуна, HungaroControl је ЦМЛИС-у предложио повећање годишњих плата од 5% за период 2021-2023, у укупном обиму од 15%. Синдикат, међутим, није сматрао да је стопа повећања прихватљива и најавио је да ће ступити у неограничени штрајк.


Убрзо након ове најаве, премијер Виктор Орбан потписао је две нове уредбе, које су и објављене у Службеном гласнику Мађарске, у покушају спречи најављени штрајк. Поред уредби под насловом „Мере неопходне за осигурање безбедности ваздушног транспорта током стања опасности и брзог транспорта опреме од суштинске важности за заштиту од ковида“, објављен је још један пропис, који наводи: „Контролори летења и службеници у сектору ваздухопловства, запослени у Служби цивилне контроле ваздушног саобраћаја, у складу са упутствима Цивилне службе контроле ваздушног саобраћаја, похађаће обуку на радним местима, ради даљег усавршавања, а тамо где то захтевају други законски услови, испуњаваће неопходне услове за одржавање лиценце која им даје овлашћења за коришћење привилегија у тој делатности."

bottom of page