top of page

Влада замрзава плаћања у јавној управи

Министарство финансија у Будимпешти потврдило је писање медија да је влада увела замрзавање неких исплата у државним органима до 31. октобра. Мера је најављена у уредби у којој се наводи да владиним ресорима, уз неколико изузетака, неће бити дозвољено да исплаћују ништа осим плата, до наведеног датума.



Према Телексу, постоје четири изузетка од споменутог замрзавања: финансирање заштите деце, трошкова здравства и јавног образовања, плате и други лични додаци, расходи повезани са међународним уговорима или другим законима, и доспела плаћања за програме ЕУ за 2014-2020.


Напомиње се да ставке као што су плаћање консултаната или спољних чистача, па чак ни фактуре безбедносних фирми и набавка безалкохолних пића и кафе, неће бити финансиране у наредном периоду. Канцеларија за контролу Владе ће проверити да ли се ресори придржавају забране плаћања.


Министарство финансија је званично потврдило ову вест АТВ-у, убрзо након што се она појавила у медијима. „Влада је наметнула дисциплиновано, штедљиво управљање буџетским агенцијама као одговор на енергетску кризу санкција. За природни гас и струју се морају плаћати додаци на санкције, тако да све док су санкције на снази, влада ће наставити да штедљиво управља овим сектором“.


Према чланку Телекса, који се позива на владине изворе, одлука може бити мотивисана чињеницом да је министар за економски развој Мартон Нађ најавио повлачење инвестиција и смањење потрошње у мају, али они можда нису спроведени правим темпом. Другим речима, смањење потрошње које је раније најавио министар сада треба проверити, да би се видело ко је ову меру испоштовао, а ко није.


bottom of page