top of page

Влада: Маске нису обавезне јер не помажу

Док бројни здравствени стручњаци у Мађарској позивају грађане да носе маске и практикују физичко дистанцирање, став владе остаје да те две мере "нису довољно релевантне да би биле обавезне", што је, како истичу критичари, у супротности са препорукама Светске здравствене организације.


Мађарско Министарство за људске ресурсе саопштило је још крајем августа да „захваљујући успешној заштити од корона вируса и високом степену вакцинације, у свакодневном животу нису оправдана никаква строга ограничења“. Међутим, упркос таквој тврдњи, у Мађарској је дошло до драстичног пораста случајева заражавања корона вирусом, а број нових инфекција достиже бројке које су забележене у априлу и мају.


У светлу ових догађаја, мађарски здравствени радници наглашавају важност безбедносних мера у последњих неколико месеци, дајући ношењу маски и физичком дистанцирању посебну важност у тренутној фази пандемије у Мађарској.


Вирусолог Габор Kеменеши објавио је на Фејсбуку пост о важности нишења маски и нагласио да су маске за лице посебно корисне у спречавању ширења вируса у великим гужвама и затвореним просторима, а нарочито у онима са лошом циркулацијом ваздуха, која посећује много људи: "Тренутно је ношење маски добровољно, али то не значи да је забрањено. Постоји безброј научних података који доказују да маске помажу. Верујем у науку, зато је носим маску и позивам све да учине исто”, рекао је др Кеменеши.


Сличан позив грађанима је упутио и Ференц Јакаб, шеф Националне лабораторије за вирусологију, рекавши да су, упркос високом нивоу вакцинације у Мађарској, дезинфекција, физичко дистанцирање и првенствено употреба маски изузетно важни. У својој видео-поруци, Јакаб је затражио од свих на Универзитету у Печују да носе маске у интересу свих који тамо бораве.


Епидемиолог и члан здравственог саветодавног комитета мађарске владе, Беатрикс Ороши, поставила је национални праг вакцинације од 80 одсто као варијаблу која би оправдала смањење ограничења. До тог тренутка, она верује да су маске, физичко дистанцирање и доказ о имунитету неопходни за ефикасну одбрану од вируса у Мађарској.


Поред специјалиста, и многе здравствене установе су се ових дана огласиле, указујући на значај вакцинације, али и нишења маски и физичког дистанцирања.


Агнеш Галгоци, шефица одељења у Националном центру за јавно здравље, каже да нивои корона вируса који су измерени у отпадним водама, захтевају даља ограничења. Она је предложила употребу маски, рекавши да се дошло до тачке у којој је то важно, у затвореним просторима и јавном превозу, како у интересу вакцинисаних тако и невакцинисаних појединаца.


Мађарска лекарска комора (МОK) објавила је у септембру саопштење у коме позива све грађане да држе физичку дистанцу, носе маске у затвореним просторима и редовно перу и дезинфикују руке. Ђула Kинчеш, председник већа ове коморе, позвао је на обавезну употребу маски у јавном превозу, продавницама и на местима где су и вакцинисани и невакцинисани људи у блиском контакту.


Иако постоји приметна разлика између става здравствених стручњака и владе, премијер Виктор Орбан каже да је одлука која је сада на снази заснована "на сугестијама епидемиолога да само вакцинација помаже“.


"Наравно, можете се штитити затварањем у собу, маском и сличним, али то вас неће заштитити. Ово је вирус, кажу ми епидемиолози, против кога може помоћи само вакцинација. Немојте имати илузије да ће нас маска ​​заштитити. Она нас не штити”, рекао је Орбан у интервјуу Радио Кошуту.


Не само да је позиција премијера различита од става здравствених радника, већ и од препорука Светске здравствене организације. На својој веб страници, СЗО наводи да уз физичко дистанцирање, прање руку и држање просторија проветреним, „маске треба користити као део свеобухватне стратегије мера за сузбијање преношења и спасавање живота“.


СЗО такође даје упутства за ношење маски, напомињући да оне које су израђене од тканине треба прати сваког дана, док медицинске маске треба бацити након једне употребе. Маске са вентилима, по њима, не треба користити.

bottom of page