top of page

Влада најавила повећање плата

На састанку Сталног консултативног тима који је задужен за преговоре између индустрије и владе, констатовано је да би плате запослених могле да порасту већ у децембру, па би тако минимална плата била повећана за 15 одсто - односно на 266.800 форинти (707 евра), а гарантована минимална за 10 посто - тј. на 326.000 форинти (864 евра).



Како је рекао министар за економски развој Мартон Нађ, преговарачке стране препоручују да се реална вредност зарада у конкурентском сектору задржи у 2024. години, узимајући у обзир прилике, те се стога све компаније подстичу на даље повећање зарада у складу са сопственом пословном, финансијском ситуацијом и ситуацијом на тржишту рада.


Уједно је најавио почетак преговора о концепту обнове платног система, који ће омогућити да плате да задрже своју номиналну вредност на дужи рок. Он је поздравио ову одлуку и наговестио да ће влада размотрити предлоге и израдити потребне законе што је пре могуће. Захвалио је представницима послодаваца и запослених на "готово потпуно кооперативном начину на који су разговори вођени".


„Министарство је, међутим, изразило жаљење што је Савез синдиката Мађарске – из очигледних политичких разлога – покушао да опструише споразум не водећи рачуна о интересима радника и није потписао документ“, приметио је он.


Мартон Нађ је обећао да ће „влада наставити да чини све да се супротстави негативним последицама рата и санкција, да заштити породице, ојача мађарску економију и повећа конкурентност мађарских предузећа". Истакао је да је 2023. година дезинфлације, а 2024. година економског опоравка. По њему, "основе су стабилне, а позитивне вести и развој догађаја који иду у прилог породицама и привреди стално пристижу".


Влада је, како је рекао, већ смањила инфлацију на једноцифрен број до октобра, мерама као што је онлајн праћење цена. Штавише, привреда је почела да се опоравља у трећем кварталу, при чему је забележен раст за 0,9 одсто у односу на претходни квартал, додао је Нађ.

bottom of page