top of page

Влада: Некима је циљ да окупирају Кремљ

Мађарска влада позвала је на хитне мировне преговоре како би се окончао рат између Украјине и Русије, упозоравајући да ће дуготрајни сукоб подстаћи економску кризу која ће угрозити владе широм Европе.



„Брзи прекид ватре је једина шанса да Европа избегне рецесију и европски премијери морају да се уразуме“, рекао је Балаж Орбан, политички саветник мађарског премијера Виктора Орбана, предвиђајући да ће и друге владе држава чланица ЕУ престати да пружају војну помоћ Украјини и да инсистирају на завршетку сукоба у наредних неколико месеци, преноси Индекс.


Неки од мађарских партнера у ЕУ били су превише жељни борбе с руским председником Владимиром Путином, која увлачи континент у кризу, указао је Балаж Орбан, упозоривши да би требало да напусте ту стратегију.


„Они желе рат и верују да могу победити Путина и окупирати Kремљ, то им је циљ. На почетку сукоба, бар у медијима, то је било уврежено мишљење, али кладио бих се да ће се за четири месеца појавити више рационалности“, казао је Орбан.


Он је истакао да Мађарска не жели да ствара проблеме, али је упозорио европске партнере да ће изгубити поверење људи ако и даље буду покушавали да се баве политиком, а да при том не сагледају реалност.


Према његовим речима, постоји страх због тога што тренутно нема искрених расправа о актуелној ситуацији, а главни циљеви у наредним месецима требало би да буду преговори и прекид ватре.

bottom of page