top of page

Влада посвећена медијској сфери

Национална политика је незамислива без мађарских медија, нагласио је државни министар за националну политику Арпад Јанош Потапи у Вишеграду, на северу земље, на трећем састанку мађарских медија Карпатског басена.



Потапи је на скупу истакао да је захваљујући раду уложеном током последњих година, национална политика сада "сплет мрежа". „Таква мрежа је створена и у медијима, а њена изградња датира 30 година уназад и од тада континуирано јача“, рекао је он.


Говорећи о успостављању модерне националне политике у Мађарској, истакао је да је као први корак створен нови законодавни оквир, усвајањем Закона о двојном држављанству 2010. године. Политика мађарске владе у дијаспори се прати и усваја у многим земљама широм света, нагласио је. Комбинујући традиционалне и онлајн алате, влада жели да допре до Мађара широм света, где год да живе, истакао је.


Тамаш Тот-Холо, председник Мађарске националне асоцијације медија, рекао је да живимо у доба дефицита пажње и да млади више не читају, већ гледају кратке филмове.

Хибридни жанрови су све присутнији, међу којима истакнуто место заузимају кратки видео-снимци“, истакао је.


"Штампани медији умиру и сада су само традиција код нас, као наслеђе, која се одржава у животу зарад одређених генерација. Лојалност бренду у онлајн медијима је нестала“, додао је он.


Посебно се осврнуо на потенцијалу ТикТок-а. Напоменуо је да се Фејсбук сада сматра застарелим, у поређењу са 13,2 милијарде видео снимака који се прегледају на ТикТок-у сваког месеца.


Каталин Сили, саветница мађарског премијера, рекла је да је новинарство сада у конкуренцији са разним медијским платформама. Она је истакла да новинарство и платформе који представљају присутни не треба посматрати као конкуренцију и да је важно служити онима који очекују квалитетно новинарство.


Такође је истакла разлику између неолибералног и националног новинарства: "Док се неолиберално, глобално новинарство бави писањем онога за шта сте плаћени, ми имамо важну страст, нашу нацију,“ нагласила је Каталин Сили.

bottom of page