top of page

Влада ради на испуњењу обавеза према ЕУ?

Тибор Наврачић, министар за регионални развој и коришћење фондова ЕУ, тврди да је Мађарска "посвећена давању примера када је реч о транспарентности јавних набавки и борби против корупције", што је иначе кључни захтев Брисела.



Представљајући податке које је објавила радна група Европске уније за борбу против корупције ОЛАФ, Наврачић је указао на опадајући број случајева које је то тело упутило мађарским властима између 2016-2021. Што се тиче поступака јавних набавки и корупције, Мађарска је знатно „побелела“, рекао је Наврачић.


"Документ који је објавила Европска комисија показује да иако Мађарска још има простора за побољшање, њене јавне набавке се више не сматрају озбиљно проблематичним. Мађарска се обавезала на кораке у шест области у оквиру својих преговора са Европском комисијом", рекао је министар.


Истакао је да влада оснива Управу за интегритет, како би помогла у борби против корупције и да ће "све бити спремно до 19. новембра". Он је додао да је владина радна група за борбу против корупције, састављена од владиних званичника и представника цивилних организација и да ће они ојачати антикорупцијски оквир у земљи и транспарентност у коришћењу средстава Европске уније.


"Један од корака укључује усвајање прописа против сукоба интереса који се не примењују ни у једној другој држави чланици. Декларације о имовини посланика ће такође бити реформисане. Мађарска ће ојачати функције ревизије и контроле и изменити прописе у вези са криминалом, када је реч о обављању јавних функција и управљању јавним средствима", рекао је он.

bottom of page