top of page

Гранични ловци положили заклетву

Премијер Мађарске Виктор Орбан је на церемонији полагања заклетве чувара мађарске границе који званично носе назив гранични ловци, истакао важност заустављања илегалних миграција.



„Имате целу земљу иза себе и ваш је задатак да заштитите отаџбину од миграција“, рекао је премијер Виктор Орбан на свечаности одржаној у Будимпешти, поводом формирања пука граничних ловаца.


„Поштујемо вашу одлучност, храброст и чињеницу да сте пристали да извршите овај задатак. Ценимо услугу коју обављате у интересу наше земље. Безбедност почиње на нашим границама, а безбедност Мађарске почиње од граничних ловаца“, нагласио је он.


Према речима премијера, „без обзира на препреке, никада не смемо одустати од циља да Мађарску учинимо најбезбеднијом државом Европе”: "Овај циљ је угрожен миграцијама, а одвраћање опасности које произилазе из ове претње и даље остаје примарна одговорност за Мађарску“, нагласио је Виктор Орбан, подсећајући да су „од 2015. милиони људи илегално стигли у Европу из Африке и Средњег Исток, у условима потпуног непоштовања граница и закона”.


„Мађарски систем заштите границе функционише, издржава таласе илегалних миграција, полицајци и војници који служе на граници штитили су безбедност земље. Међутим, живот се мења и њихова служба је сада потребна на другом месту, зато је основан мађарски погранични ловачки пук“, објаснио је он.


Премијер је рекао да су Мађари сада приморани да се суоче са више изазова одједном, као што су рат, енергетска криза и бриселске санкције: "Мађарски народ жели да његова земља остане мађарска држава, али све више људи жели да пређе границе земље илегално", закључио је Орбан.

bottom of page