top of page

Гуљаш добио подршку ресорног одбора

Реформа мађарског сектора јавне управе од 2010. била је успешна и издржала је изузетне изазове у протекле четири године, рекао је пред надлежним парламентарним одбором Гергељ Гуљаш, шеф Кабинета премијера, који ће задржати своју позицију и у четвртој узастопној Орбановој влади.



Постоји „скоро међустраначки консензус“ о томе да је реорганизација задатака јавне управе била успешна, рекао је Гуљаш, истакавши да се сада јавне услуге обављају "углавном преко једне контакт-тачке, брзо и на високом нивоу, на начин који је пријатан за грађане“.


Истовремено, владине канцеларије су се изузетно добро носиле са кризама протеклих година, попут пандемије корона вируса и помоћи украјинским избеглицама, рекао је он. Што се тиче избеглица, додао је да је преко 750.000 људи пребегло у Мађарску из Украјине, али да су у земљи остали углавном етнички Мађари или Украјинци са породицама које су већ биле у Мађарској, што је око 100.000 људи.


Мађарска је, како је рекао, последњих месеци „показала леп пример солидарности и верификовала свој политички став да се мигранти који путују кроз седам или осам безбедних земаља више не могу сматрати избеглицама, а да, с друге стране, прва безбедна земља мора бити спремна да пружи склониште избеглицама”.


Гуљаш је рекао да је за свог државног секретара у парламенту именовао Балажа Фирјеса, који је до сада био задужен за развој Будимпеште. Владине програме развоја градова и мађарског села наставиће да надгледа Алпар Ђопарош.


Гуљаш је истакао да је у протеклих седам година у оквиру првог програма завршено 800 километара путева и аутопутева, док је другом програму остварен напредак позитивном демографском сликом у селима. Рекао је и да је финансирање цивилних организација повећано са 3,4 милијарде форинти (8,85 милиона евра) у 2012. на 10,9 милијарди у 2022. години.

bottom of page