top of page

Гуљаш: ЕУ профитира од нас, а не ми од ње

Мађарска ће одбити да прихвати сужавање своје независности и суверености када су у питању важна питања, чак и ако то значи забрану приступа буџету ЕУ и њеном фонду за опоравак, каже шеф премијерове канцеларије, министар Гергељ Гуљаш.


Он је на конференцији за новинаре рекао да Мађарска тренутно од ЕУ прима годишње четири милијарде евра, док компаније ЕУ сваке године из земље износе шест милијарди евра добити.


"Супротно тврдњама које су посебно сугерисале опозиционе странке у Мађарској, да земља добија добротворну донацију од ЕУ, Европљани су путем ових компанија добијали значајан профит. Компаније заиста уводе модерне технологије и пословну етику у Мађарску, тако да је то обострано корисна, добитна комбинација", додао је он.


Гуљаш је рекао да је за очување такве кооперације потребно задржати актуелне прописе. "Нисмо никоме ништа дужни за добијање ресурса од ЕУ. То је наш новац; новац који нам припада, без обзира на све. Извори из буџета за 2021. могу се користити још две године. Мађарске финансијске основе биће чврсте и у наредне две године чак и ако не примимо ни цента из међународних финансијских извора", рекао је министар.


Према његовим речима, економија се ове године суочила са значајном рецесијом од 6 процената негативног раста, за разлику од почетног циља раста од 4 процента. Што се тиче буџета и пакета ЕУ за опоравак, рекао је да Мађарска и Пољска нису добиле ниједну понуду која би их одвратила од намере да ставе вето на пакет.


Он сматра да је повезивање исплате финансијске подршке ЕУ са условима владавине закона противно Лисабонском уговору, који укључује поступак из члана 7, а ако се покрену питања владавине права, она могу бити разрешена у таквој процедури.


Гуљаш је рекао да је чланак финансијера Џорџа Шороша на порталу Project Sindicate јасно ставио до знања да је политички услов за финансирање ЕУ прихватање имиграције, додајући да „Мађарска то и даље одбија“: "Боримо се за право свих будућих влада да слободно одлучују с ким Мађари желе да живе у својој земљи", рекао је и додао да искуства из последњих година сугеришу да Брисел сматра да су "поштоваоци закона само оне земље које нису успеле да заштите своје границе и које дозвољавају мигрантима да раде шта желе".


Мађари су, рекао је Гуљаш, донели јасну одлуку да одбију имиграцију, на референдуму, као и на општим изборима.


bottom of page